Opava

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Opava
Opava Horní náměstí Theater Mariä Himmelfahrt.jpg
lippu
lippu
vaakuna
vaakuna

Opava

Koordinaatit: 49°56′0″N, 17°54′0″E

Valtio Tšekki
Lääni Määri-Sleesia
Piirikunta Opava
Korkeus 257 m
Väkiluku (2005) 59 843

Opava (saks. Troppau, puol. Opawa) on Tšekin Määrin-Sleesian läänissä sijaitseva kaupunki, jonka läpi virtaa Opava-joki. Aiemmin kaupunki oli Sleesian pääkaupunki. Vuoden 2005 laskennan mukaan Opavassa elää 59 843 ihmistä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäiset tiedot Opavasta ovat vuodelta 1195. Kaupunkioikeudet (Magdeburgin kaupunginoikeudet) sille myönnettiin vuonna 1224.

Talous ja kulttuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sijaintinsa vuoksi Opava palvelee keskuksena monille ympäröiville kylille ja kaupungeille sekä talouden, että kulttuurin aloilla. Tšekin tasavallan vanhin museo avattiin yleisölle vuonna 1814 ja se sijaitsee Opavassa. Perinnettä jatkaa myös Sleesian maakuntamuseo Opavassa, joka rakennettiin vuosien 1893–1895 aikana. Lisäksi kaupungissa on mm. Tiedeakatemian Sleesian instituutti ja Sleesian yliopisto.

Matkailu ja kielet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupungissa ei puhuta joitakin palvelualojen paikkoja lukuun ottamatta juuri lainkaan englantia. Osa paikallisista puhuu kuitenkin jonkin verran saksaa. Noin parinkymmenen minuutin ajomatkan päässä sijaitsee Ostravan kaupunki, jossa on lentokenttä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]