Omakuva (Pekka Halonen)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Omakuva
Taiteilija
Päivämäärä
View and modify data on Wikidata
Lajityypit
Materiaali
öljyväri ja kangas (d)View and modify data on Wikidata
Mitat (K × L)
57 × 41,5 cmView and modify data on Wikidata
Kokoelma
Sijainti
Inventaarionumero
A III 2192View and modify data on Wikidata

Omakuva on Pekka Halosen maalaus vuodelta 1906. Kuvassa ilmenee pyrkimys maalata suomalaista kansaa arvokkaasti ja tuoda esiin sen erikoislaatuisuutta.

Tässä kooltaan 57×41,5 cm kokoisessa öljyvärityössä kankaalle Halonen seisoo ryhdikkäästi suoraan eteenpäin katsoen. Tämä ruskea keltavoittoinen työ tuo esiin Halosen vaaleuden lyhyine hiuksineen ja punertavine kasvoineen. Paidankaulus avoimena hän on kuin terveen suomalaisen miehen perikuva, joka on kuin hetkeksi pysähtynyt ikuistettavaksi.

Teos on Ateneumin taidemuseon hallussa. Kokoelmassa on myös Pekka Halosen ns. keskeneräinen omakuva vuodelta 1893, jossa hän on jättänyt oman katseensa sumeaksi. Myös tässä omassakuvassa hänen kehonsa huokuu tervettä voimaa ja hyvää oloa. Ja myös tässä maalauksessa, 29×22,5 cm, hän maalasi itsensä vaalea paita rennosti paidankaulus auki ja hihat ylös käärittyinä. Tämän varhaisemman omakuvan hän maalasi Pariisissa ollessaan siellä opintomatkalla.[1]

Halonen maalasi myös muita omakuvia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Stewen Riikka Ateneumin taidemuseon näyttelykirjassa Pekka Halonen - Ateneum 2008, s.104. Helsinki: Kirjapaino Art-Print.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Suomen Kansallisgalleria: Kokoelmat: Omakuva, Halonen Pekka 1906. [1]
  • Suomen Kansallisgalleria: Kokoelmat: Omakuva, Pekka Halonen 1893. [2]