Olivier Besancenot

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Olivier Besancenot
Olivier Besancenot Tolousessa vuoden 2007 Ranskan presidentinvaaleissa
Olivier Besancenot Tolousessa vuoden 2007 Ranskan presidentinvaaleissa
Uuden antikapitalistisen puolueen puheenjohtaja
Henkilötiedot
Syntynyt 18. huhtikuuta 1974 (ikä 45)
Ranskan lippu Levallois-Perret, Ranska
Ammatti Postinkantaja
Tiedot
Puolue LCR (1988–2009)
NPA (2009–)

Olivier Besancenot (s. 18. huhtikuuta 1974) on ranskalainen vasemmistolainen poliitikko ja Uuden antikapitalistisen puolueen (ransk. Nouveau parti anticapitaliste, NPA) puheenjohtaja.

Henkilöhistoria ja poliittinen toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Besancenot on opiskellut yliopistossa historiaa ja kirjoittanut muun muassa kolme kirjaa.Siviiliammatiltaan Besancenot on postinkantaja, mistä hän on saanut lempinimen ”punainen posteljooni”. Hänestä on tullut nopeasti yksi Ranskan suosituimmista poliitikoista ja hän on erityisesti nuorten äänestäjien suosiossa. Häntä pidetään yhtenä johtavista vastaehdokkaista presidentti Nicolas Sarkozyn ajamalle politiikalle. Besancenot pyrki Ranskan presidentiksi vuoden 2007 presidentin vaaleissa Vallankumouksellisen kommunistisen liiton (Ligue communiste révolutionnaire, LCR) ehdokkaana ja sai yhteensä 1,5 miljoonaa ääntä, sijoittuen lopulta viidenneksi 4,08 prosentin kannatuksellaan.

NPA:n perustamisen yhteydessä lakkautettu LCR kuului neljänteen internationaaliin, trotskilaisten puolueiden maailmanjärjestöön. NPA sen sijaan ei kuulu eikä Besancenot lue puoluetta trotskilaiseksi. Besancenotia luonnehditaan radikaaliksi vasemmistolaiseksi ja hän itse sanoo olevansa "vallankumouksellinen" tukeutumatta mihinkään tiukasti oikeaoppiseen poliittiseen linjaan.

Julkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Tout est à nous (2002), Denoël
  • Révolution (100 mots pour changer le monde, 2003), Flammarion
  • Che Guevara: His Revolutionary Legacy (2009), Monthly Review Press, yhdessä Michael Löwyn kanssa.