Objektivismi (ontologia)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ontologinen tai metafyysinen objektivismi on ontologinen näkökanta, jonka mukaan todellisuus on olemassa tajunnasta riippumatta. Näin se on eräs vastaus kysymykseen, ”riippuuko todellisuus meistä, vai onko se itsenäinen?” Objektivismin vastakohtana on subjektivismi, jonka mukaan todellisuuden olemassaolo riippuu tajunnasta.

Vahvemman objektivistisen näkemyksen mukaan tajunnasta riippumattomasta todellisuudesta olisi olemassa vain yksi oikea kuvaus. Objektivistit eivät välttämättä ota kantaa siihen, onko meillä tietoa tällaisesta kuvauksesta vai ei.

Platonilainen realismi oli eräs metafyysisen objektivismin muoto, koska se katsoi, että ideat ovat olemassa objektiivisesti ja meistä riippumatta. George Berkeleyn empiristinen idealismi (subjektiivinen idealismi) taas oli eräs subjektivismin muoto, koska hän katsoi, että oliot ovat olemassa vain sikäli kuin ne havaitaan.

Gottlob Frege käytti termiä ”objektivismi” tietoteoreettisesta ja metafyysisestä kannasta, joka asettui Immanuel Kantin ajattelua vastaan. Näin termin käyttö häntä edeltäneeseen filosofiaan on takautuvaa.

On olemassa erilaisia näkökantoja siihen, mikä on havaintojen rooli objektiivisen todellisuuden arvioinnissa ja ymmärtämisessä. Filosofisen realismin mukaan havainnot ovat keskeisessä asemassa objektiivisen todellisuuden suorassa arvioinnissa, kun taas instrumentalismin mukaan havainnot ovat hyödyllisiä ensi sijassa todellisuuden tulkinnassa ja ennustamisessa. Nämä käsitteet ovat keskeisellä sijalla tieteenfilosofisissa keskusteluissa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä filosofiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Objectivity (philosophy)