Oak Alley Plantation

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Oak Alley Plantationin kuuluisa tammikuja vuonna 2003.

Oak Alley Plantation on historiallinen plantaasi Vacherien kaupungissa Louisianassa, Yhdysvalloissa. Se sijaitsee Mississippi-joen varrella, ja se on suojeltu kansallishistoriallisena kohteena. Plantaasi on nimetty sen päärakennukselta Mississippi-joelle johtavan karaktäärisen, 240-metriä pitkän tammikujan mukaan, jossa on 28 tasaisin välimatkoin sijoitettua puuta joiden uskotaan olevan ainakin 100 vuotta vanhempia kuin päärakennus.

Plantaasin alkuperäinen nimi on Bon Séjour. Sen päärakennus rakennettiin vuosien 1837 ja 1839 välillä liikemies Jacques Telesphore Romanille. Sen suunnitteli todennäköisesti Romanin appi, Joseph Pilie, joka työskenteli arkkitehtina. Rakennuksen julkisivua koristavat 28 doorilaista pylvästä.

Plantaasin päärakennusta.

Plantaasi myytiin huutokaupassa vuonna 1866. Omistajavaihdosten jälkeen plantaasi oli päässyt pahasti rappeutumaan 1920-luvulla. Vuonna 1925 alueen ostivat Andrew ja Josephine Stewart. Stewartien toimesta plantaasia restauroitiin laajalti arkkitehti Richard Kochin johdolla. Stewartien kuoltua plantaasin hallinta päätyi Oak Alley Foundation -järjestölle, joka avasi plantaasin yleisölle.

Oak Alley Plantation lähettyvillä on myös toinen kuuluisa plantaasi nimeltä Laura Plantation, joka paloi pahasti vuonna 2005.

Laura Plantation kyltti vuonna 2005.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]