OIE

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Toimiston päämaja Pariisissa.

OIE (engl. World Organisation for Animal Health (WOAH), ransk. Organisation Mondiale de la Santé Animale (OMSA), esp. Organización Mundial de Sanidad Animal (OMSA). on 1924 perustettu kansainvälinen eläinten tartuntatautien toimisto, minkä tarve todettiin 1920 Belgiassa eläintartuntataudin vuoksi. Järjestön päämaja on Pariisissa. 1942 oli suunnitteilla sen siirtäminen Berliiniin ja toisen maailmansodan jälkeen lakkauttaminen mahdollisen tilalle suunnitellun Yhdistyneiden kansankuntien järjestelmän vuoksi, mutta OIE jäi voimaan, minkä jälkeen se on solminut monia yhteistyösopimuksia muiden, myös Yhdistyneiden kansakuntien alaisten erityisjärjestöjen kanssa.

OIE kokoaa, jäsentää ja jakaa myös lintuinfluenssaan liittyvää tautitietoa samaan tapaan kuin Maailman terveysjärjestö WHO raportoi ihmisten saamista tartunnoista ja kuolintapauksista.

Järjestö pitää yllä listoja eläintaudeista.[1] Ainakin vuonna 2000 taudit jaettiin A-listaan ja B-listaan.[2] A-listan eläintaudit ovat vakavia, helposti leviäviä, tarttuvia eläintauteja.

A-listan tauteja ovat muun muassa

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. OIE Listed diseases OIE 26.8.2012
  2. List of Diseases by OIE Classification: List A (Arkistoitu – Internet Archive) Dept. Agriculture, Hawaii, 2000

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]