Nystypaju

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nystypaju
Villapaju
Villapaju
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheophyta
Kaari: Siemenkasvit
Alakaari: Koppisiemeniset
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Malpighiales
Heimo: Pajukasvit Salicaceae
Suku: Pajut Salix
Laji: lanata
Alalaji: glandulifera
Kolmiosainen nimi

Salix lanata ssp. glandulifera
(Flod.) Hiitonen

Nystypaju (Salix lanata ssp. glandulifera, Salix glandulifera) on pajupensas, joka luokitellaan villapajun (Salix lanata) alalajiksi. Se kasvaa enintään metrin korkeaksi. Pensaan haarojen ja usein vuosikasvainten tyviosat ovat kaljuja, villapajulla ne ovat kokonaan villakarvaisia. Nystypajun korvakkeet ovat isoja, herttamaisia, suippoja ja nystylaitaisia, villapajun korvakkeet ovat pieniä ja nystyttömiä. Lehtilavat ovat soikeita tai vastapuikeita, nystylaitaisia, korkosuonettomia, päältä vihreitä ja alta harmaita.

Nystypajua esiintyy Suomen alueella harvinaisena pohjoisessa Inarin Lapissa. Villapajun ja nystypajun välimuodot ovat nystypajua yleisempiä. Villapaju on myös yleisesti risteytynyt kalvaspajun kanssa. Suomen uhanalaisluokituksessa nystypaju on harvinaisuutensa takia vaarantunut laji (VU).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Hämet-Ahti, Leena, Suominen, Juha, Ulvinen, Tauno & Uotila, Pertti (toim.) 1998: Retkeilykasvio, 4. uudistettu painos, 656 s. Luonnontieteellisen keskusmuseon kasvimuseo. Helsinki.
  • Rassi, Pertti, Hyvärinen, Esko, Juslén, Aino & Mannerkoski, Ilpo (toim.) 2010: Suomen lajien uhanalaisuus – Punainen kirja 2010. Ympäristöministeriö & Suomen ympäristökeskus, Helsinki.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kasveihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.