Nuuksion työväentalo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nuuksion työväentalo
Espoon Nuuksion työväenyhdistyksen talo
Espoon Nuuksion työväenyhdistyksen talo
Sijainti Nuuksio, Espoo
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Nuuksion työväentalo oli Espoon kaupungissa Nuuksiossa sijainnut työväentalo.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nuuksion työväenyhdistys perustettiin vuonna 1903. Nuuksiossa oli tuolloin asukkaita 300–400. Heistä suuri osa oli torppareita ja mäkitupalaisia sekä työväkeä, joka sai elantonsa maa- ja metsätöistä. Työväentalon hankinta oli esillä yhdistyksen kokouksessa 1914, mutta tontti ostettiin vasta toukokuussa 1917. Tontti oli todennäköisesti lahjoitus, myös puutavaraa talon rakentamista varten oli saatu. Talo rakennettiin pääosin talkootyönä, mutta velkaakin jouduttiin ottamaan. Tosin jo vuonna 1922 talo ja yhdistys olivat velattomia. Talo takavarikoitiin kansalaissodan aikana ja luovutettiin yhdistykselle takaisin keväällä 1919. Työväentalo oli päässyt huonoon kuntoon ja se myytiin vuonna 1956.[1].

Toimintaa työväentalolla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toiminta oli melko vilkasta 1920- ja 1930-luvuilla. Helsinkiläiset nuorisoseurat tekivät sinne vierailuja. Talossa ei ollut sähkövaloja, mutta se oli tunnelmallinen ja suosittu tanssipaikka öljylamppuineen.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Hurri, Olavi & Marttala-Hurri, Vuokko: Työn ja aatteen talot. Työväentalojen historiaa Uudellamaalla, s. 168. Helsinki: Uudenmaan Sosialidemokraattinen Piiri ry, 1997. ISBN 952-90-8468-4.