Nurikabe

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Nurikabe on japanilainen looginen ruudunpäättelypeli. Nurikabe on japania ja japanin kansantaruissa se viittaa tietä tukkivaan näkymättömään seinään, johon jalkaisin kulkevat vetoavat myöhästyessään. Nurikaben keksi ja nimesi japanilainen tehtäväjulkaisu "Nikoli". Tunnetuin englanninkielinen käännös on "Islands in the Stream" eli saaret virrassa.

Pelimekaniikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nurikabea pelataan yleensä neliömäisellä ruudukolla, jonka koko vaihtelee tehtävän haastavuuden mukaan. Alussa ruudukko on tyhjä lukuun ottamatta muutamia ruutuja, jotka sisältävät numeroita. Toisin kuin sudokussa, Nurikabessa ei kuitenkaan täytetä ruudukkoa numeroilla vaan mustilla ja valkoisilla ruuduilla (Islands in the Stream kutsuu näitä "vedeksi" ja "maaksi"). Mustat ruudut muodostavat "Nurikaben" eli "virran". Kaikkien mustien ruutujen täytyy muodostaa yhtenäinen ketju, joka ei sisällä 2x2 ruutua suurempia mustien palikoiden keskittymiä. Ketju ei saa myöskään sisältää numeroituja ruutuja. Valkoiset ruudut muodostavat "saaria". Jokaisessa saaressa saa olla vain yksi numeroitu ruutu ja itse saaressa numeroidun ruudun osoittama määrä ruutuja. Tehtävää ratkaistessa mustaksi tiedetyt ruudut merkitään mustiksi ja varmojen valkoisten ruutujen kohdalla käytetään pistettä.

Kuten monissa muissakin logiikkatehtävissä, kussakin Nurikabe-tehtävässä on vain yksi oikea ratkaisu. Satunnaisella ruutujen sijoittelulla ei siis saa aikaan toimivaa Nurikabe-tehtävää.

Vaikka pelin säännöt ovat huomattavasti useita muita logiikkatehtäviä monimutkaisempia, ne on helppo omaksua ja tehtävien ratkaiseminen on nopeasti opittu. Aloittelijat pystyvät ratkaisemaan haastavimmankin Nurikaben, jos heille annetaan tarpeeksi aikaa. Harjaantuneemmat ratkaisijat taas pystyvät tekemään saman tehtävän paljon nopeammin käyttäen hyväkseen oppiamiaan monimutkaisia päättelymenetelmiä.

Muutamia yksinketaisia ratkaisumenetelmiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Koska kaksi "saarta" saavat koskettaa toisiaan vain nurkista, ruutu kahden eri saaren välissä on varmasti musta. Nurikabe-tehtävät aloitetaankin usein merkitsemällä vierekkäisten numeroiden väliin mustat ruudut.
  • Kun "saari" on valmis - eli kun siihen kuuluu sen sisältämän numeron verran ruutuja - kaikki sitä sivuavat ruudut ovat mustia, hieman samaan tapaan kuin laivanupotuksessa. Yksinäisten saarten tapauksessa (numero yksi) kaikki numeroa sivuavat neljä ruutua ovat automaattisesti mustia.
  • Kun kolme mustaa ruutua muodostaa "L":n, neljäs, siitä neliön tekevä ruutu ei voi olla sääntöjen mukaan musta, joten sen on pakko olla valkoinen. Tämä sääntö unohtuu ratkaisijoilta hyvin usein, joten se kannattaa pitää mielessä tehtävänratkaisun jumittuessa.
  • Kaikkien mustien ruutujen tulee olla yhteydessä toisiinsa. Mikäli mustalla osiolla on vain yksi mahdollinen laajenemissuunta, sen täytyy laajeta sinnepäin.