Laivanupotus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Esimerkkipeli.
Lautapeliversio.

Laivanupotus, joka tunnetaan myös nimillä shippaus, merisotapeli ja laivastopeli, on kahden pelaajan lautapeli, jossa tarkoituksena on tuhota vastustajan laivasto. Vaikka peli sopii pelattavaksi kynällä ja (ruutu)paperilla, sen saa myös lautapeliversiona ja tietokonepelinä.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peliä pelataan kahdella pelialueella joka kumpikin on jaettu 10*10 ruutuun. Vaakariviin merkitään kirjaimet A-J ja pystyriviin numerot 1-10. Peli aloitetaan sijoittamalla oikeanpuoleiseen ruudukkoon omat laivat jotka ovat:

tai esimerkiksi

Laivat eivät saa koskettaa toisiaan kuin kulmittain, eivätkä ne myöskään voi olla vinottain. (Joissain säännöissä ei sallita kulmittain koskemistakaan, toisissa taas ei kosketusrajoituksia ole.) Pelaajat eivät saa nähdä toistensa laivastoja. Kun kumpikin pelaaja on asettanut laivansa peli alkaa. Vuorotellen kumpikin pelaaja ilmoittaa sen ruudun koordinaatit johon haluaa ampua, kuten F-5, jonka jälkeen toinen pelaaja ilmoittaa osuiko ammus. Joissain säännöissä osumasta saa lisävuoron.

Kun laivan jokaiseen ruutuun on osunut ammus, laiva uppoaa. Silloin laivan menettänyt pelaaja ilmoittaa laivan uponneen. Vasemmanpuoleiseen ruudukkoon pelaaja merkitsee ampumansa ammukset. Jos ammus on osunut, merkitään rasti. Jos ammus menee ohi, merkitään ympyrä. Kun pelaajan omaan laivaan osuu, osumakohta merkitään piirtämällä siihen rasti. Vastustajan laivan upottua kannattaa merkitä sen ympärille ympyrät, koska sen lähellä ei voi olla laivaa.

Pelin voittaa pelaaja, joka ensimmäisenä upottaa vihollisen koko laivaston.

Eri versioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peliin voidaan myös ottaa useampia laivoja, mutta silloin myös pelialueesta pitää tehdä suurempi.

Peliä voi myös pelata siten, että ammutaan kolme laukausta kerrallaan. Silloin pitää sopia ilmoitetaanko erikseen että mikä osui ja mikä ei, kuten esimerkiksi F-5 osui, E-3 ja E-4 eivät tai vain yksi osui, kaksi hutia.

Laivat voidaan sijoittaa tavallisesta pelistä poiketen koordinaatiston pisteisiin. Tällöin laivat voidaan piirtää ruutupaperin ruutujen väliin. Tämä versio korostaa pelin matemaattista luonnetta. Samalla vektorien käyttöä voi opetella ampumalla paikkavektoreilla.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Laivanupotus.