Nuokkulauhat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nuokkulauhat
Lapinlauha (Vahlodea atropurpurea)
Lapinlauha (Vahlodea atropurpurea)
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Yläkaari: Putkilokasvit Tracheophyta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Yksisirkkaiset Liliopsida
Lahko: Poales
Heimo: Heinäkasvit Poaceae
Suku: Nuokkulauhat Vahlodea
Fr.
Katso myös

  Nuokkulauhat Wikispeciesissä
  Nuokkulauhat Commonsissa

Nuokkulauhat eli lapinlauhat (Vahlodea) on heinäkasvien (Poaceae) heimoon kuuluva kasvisuku, joka määritellään toisinaan omaksi suvukseen ja toisinaan osaksi niittylauhojen (Deschampsia) sukua[1]. Nuokkulauhojen sukuun on kuvattu aikojen kuluessa viisi eri lajia, joiden kaikkien on sittemmin todettu edustavan yhtä ja samaa lajia: lapinlauha (Vahlodea atropurpurea, syn. Deschampsia atropurpurea)[2].

Nuokkulauhat ovat monivuotisia ja matalakasvuisia heiniä, joiden varret kasvavat yksittäin tai löyhinä mättäinä. Lehtitupet ovat hieman karvaisia, ja lehdet ovat kapeita sekä tasapintaisia. Kieleke on noin 2 mm pitkä ja tylppäkärkinen. Nuokkulauhojen kukinto on harvahko röyhy, jonka tähkylät ovat noin 5 mm pitkiä ja kaksikukkaisia. Tähkylöiden kaleet ovat punaisen–keltaisen kirjavia, teräväkärkisiä, tähkylää pidempiä ja kärjistään köliselkäisiä. Ulkohelpeet ovat lyhyitä, ripsellisiä sekä tylppäkärkisiä ja niissä on lyhyt vihne, joka ei tosin näy ulospäin.[1]

Nuokkulauhojen suvun tieteellinen nimi Vahlodea viittaa 1800-luvun alkupuolella eläneeseen tanskalaiseen Jens Vahliin[1].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Arne A. Anderberg: Den virtuella floran: Lapptåtlar (Vahlodea) Den virtuella floran. 1998. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 3.2.2018. (ruotsiksi)
  2. The Plant List (Vahlodea) The Plant List. 2013. Viitattu 3.2.2018. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]