North Pole (Alaska)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


North Pole
AKMap-doton-MooseCreek.PNG

Koordinaatit: 64°45′4″N, 147°21′7″W

Valtio Yhdysvallat
Osavaltio Alaska
Piirikunta Fairbanks North Star
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 10.9 km²
 – Sisävesi 0 km² (0 %)
Väkiluku 2 226
 – Tiheys 144,3 as./km²
Aikavyöhyke UTC-9
North Polen kaupungin joulupukki.

North Pole on kaupunki Fairbanksin metropolialueella Alaskassa. Vuoden 2009 arvion mukaan kaupungin asukasluku oli tuolloin 2 226.[1] Kaupungin nimi tarkoittaa pohjoisnapa, mutta tosiasiassa kaupunki sijaitsee yli 2 700 kilometriä sieltä etelään. Kaupungin nykyinen pormestari on Doug Isaacson.

Joka vuosi sadattuhannet ihmiset lähettävät kaupunkiin kirjeitä joulupukille. Kaupunkiin keskittyy jonkin verran turismia, ja sen suurin houkutin on joulupukin mukaan nimetty lahjakauppa Santa Claus House, jonka pihalla on maailman suurin lasikuidusta valmistettu joulupukki. Kaupungin yleinen teema on joulupainotteinen, ja sen katuja ja rakennuksia onkin nimetty joulupukin ja muiden talvisten aiheiden mukaisesti. Talvella kadut koristellaan joulukoristein. Kaupungissa sijaitsee muutamia kouluja.

Maantiede ja ilmasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

North Pole sijaitsee 20 kilometriä Fairbanksista etelään Richardsonin moottoritien varrella. Kaupungin pinta-ala on 10,9 km², josta 0,1 km² on vettä. Kaupungissa on talvisin kylmä mannerilmasto, jolloin kylmimmän kuukauden minimikeskilämpötila on alle −20 °C ja kesäisin lämmin, lämpimimmän kuukauden maksimikeskilämpötila on yli +20 °C. Kaupungissa nähdään hyvin usein revontulia, esimerkiksi läheisessä Fairbanksin kaupungissa yli 200 päivänä vuodessa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]