Norman Robert Campbell

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Norman Robert Campbell (18801949) oli englantilainen fyysikko ja tieteenfilosofi. Campbell tunnettiin paitsi fysiikan asiantuntijana myös tieteellisten kysymysten popularisoijana. Tieteenfilosofiassa hän katsoi, ettei se, mitä tieteen alueella saatetaan pitää ”totuutena”, ole välttämättä sovellettavissa totuutena muilla alueilla. Campbell katsoi, että tieteellisten teorioiden tehtävänä oli selittää lainmukaisuuksia, jotka oli havaittu hypoteesien, havaintojen ja kokeiden avulla, ja jotka voitiin verifioida kokemuksella. Hän myös katsoi, että tällaisten lakien tuli ollakseen hyödyllisiä olla jossain määrin analogisia muiden tieteellisellä menetelmällä muodostettujen lakien kanssa.

Hän opiskeli Eton Collegessa ja Cambridgen yliopiston Trinity Collegessa. Hän on osallistunut fysiikan alan tutkimukseen Cavendish Laboratoryssä ja Leedsin yliopistossa sekä General Electricin palveluksessa Lontoossa.

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Modern Electrical Theory (1907, täydennetty 1921–23)
  • The Principles of Electricity (1912)
  • Foundations of Science: The Philosophy of Theory and Experiment (1. painos nimellä Physics: The Elements 1919; 2. painos postuumisti 1957)
  • What Is Science? (1921)
  • An Account of the Principles of Measurement and Calculation (1928)


Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Norman Robert Campbell