Noori

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Noori esiintymässä Lahoressa 2007.

Noori (urduksi نوری) on pakistanilainen rock-yhtye. Sen jäseniin kuuluvat veljekset Ali Noor (laulu ja kitara) ja Ali Hamza (laulu ja basso). Jos Junoon oli Pakistanin rockikoni 90-luvulla, Noori on uuden sukupolven rockikoni. Heidän musiikkinsa on uutta Etelä-Aasian musiikkia.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhtye julkaisi ensimmäisen albuminsa Suno Ke Main Hun Jawan vuonna 2003. Albumi oli erittäin menestyksekäs Pakistanissa. He julkaisivat toisen albuminsa Peeli Patti Aur Raja Jani Ki Gol Dunya syyskuussa 2005. Siihen liittyi Peeli Patti -kiertue Lahoressa, Islamabadissa ja Karachissa.

Monet laulut Noorin debyyttialbumilta Suno Ke Mein Hun Jawanilta ovat kehittäneet kultin ennen albumin julkaisua vuonna 2003 Internetiin vuotamisen takia. Esimerkiksi folktyylinen "Manwa Re" -kappale oli oikeastaan kirjoitettu pakistanilaiseen elokuvaan, josta se kuitenkin hylättiin.

Noorin toisen albumin Peeli Patti Aur Raja Jani Ki Gol Dunyan kappaleet käsittelevät erilaisia aiheita huumeiden käytön hyvistä ja huonoista puolista aina apatiaan, johon me kaikki olemme vajonneet yksilöinä ja yhteiskuntana. Toinen albumi sai aikaan sen, ettei yhtye ole vain yhden albumin ihme ja että myös Pakistanissa voidaan saada tehtyä hyvä rockalbumi live-rummuilla.

Vuonna 2005 Muhammad Ali Jafri, joka soitti bassoa Noorissa, jätti bändin ja perusti oman yrityksensä. Vuonna 2006 yhtyeen ruympali John Louis Pinto (aka 'Gumby') jätti yhtyeen, sillä hänellä oli muita musiikillisia sivuprojekteja eikä hänellä enää riittänyt aikaa Noorille. Nyt Noorissa on siis jäljellä on enää veljekset Ali Noor ja Ali Hamza.

Levyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Albumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saavutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Noori oli "Kuukauden valittu artisti" pakistanilaisella musiikkikanavalla nimeltä "The Musik" kesäkuussa 2006.
  • Noori on voittanut parhaan rocklaulun kategorian palkinnon Nishanilla Indus Music Awardseissa vuonna 2006.

Aoheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]