Nokkahaarniskapää

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nokkahaarniskapää
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Yläluokka: Luukalat Osteichthyes
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Lahko: Lyhtyahvenkalat Acropomatiformes
Heimo: Haarniskapäät Pentacerotidae
Suku: Pentaceropsis
Steindachner, 1883
Laji: recurvirostris
Kaksiosainen nimi

Pentaceropsis recurvirostris
(Richardson, 1845)

Katso myös

  Nokkahaarniskapää Commonsissa

Nokkahaarniskapää (Pentaceropsis recurvirostris) on haarniskapäihin kuuluva kalalaji, joka elää eteläisen Tyynenmeren alueella. Se on sukunsa Pentaceropsis ainoa laji.[1]

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nokkahaarniskapää voi kasvaa noin 50 cm pitkäksi. Laji on ruumiinrakenteeltaan korkea, litteä, jyrkkäotsainen ja pitkäkuonoinen. Selkäevä on pitkä, korkea ja piikikäs. Piikit ovat myrkyllisiä. Pyrstöevässä on matala lovi. Väriltään laji on hopeanharmaa ja ruumiissa on viistoja mustia juovia. Nuorten kalojen ruumiissa on ruskeita laikkuja.[2][3][4][5]

Levinneisyys ja elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nokkahaarniskapäätä tavataan Australian etelärannikolta Länsi-Australiasta Uuteen Etelä-Walesiin ja Tasmaniaan. Lajin elinympäristöä ovat kivikkoiset riutat aina 260 metrin syvyyteen asti. Se elää usein riuttojen koloissa ja halkeamissa. Nokkahaarniskapään ravintoa ovat selkärangattomat eläimet kuten meritähdet ja monisukasmadot ja voi syödä myös ruskoleviä.[2][3][4][5] Kalan lisääntymisaika on toukokuusta elokuulle.[6]

Nokkahaarniskapää on hyvä ruokakala, mutta ei kaupallisesti kovin merkittävä. Se on suosittu vapaa-ajankalastuksen kohde ja sitä pyydystetään esimerkiksi keihästämällä.[3][5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Species in the genus Pentaceropsis. (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 7.4.2023. (englanniksi)
  2. a b Pentaceropsis recurvirostris (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 13.8.2021. (englanniksi)
  3. a b c Longsnout Boarfish, Pentaceropsis recurvirostris (Richardson 1845) Fishes of Australia. Museums Victoria. Viitattu 13.8.2021. (englanniksi)
  4. a b Mark McGrouther: Longsnout Boarfish, Pentaceropsis recurvirostris (Richardson, 1845) Australian Museum. Viitattu 13.8.2021. (englanniksi)
  5. a b c Janine L. Baker: Reef Fishes of Conservation Concern in South Australia Department for Environment and Water. Arkistoitu 13.8.2021. Viitattu 13.8.2021. (englanniksi)
  6. P. G. Coulson, N. G. Hall & I. C. Potter: Biological characteristics of three co-occurring species of armorhead from different genera vary markedly from previous results for the Pentacerotidae. Journal of Fish Biology, 2016, 89. vsk, nro 2, s. 1393-1418. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 13.8.2021. (englanniksi)