Nivalan VPK

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nivalan paloasema elokuussa 2017.

Nivalan VPK on perustettu vuonna 1914, ja se kuuluu Pohjois-Pohjanmaan pelastuslaitoksen alueeseen.[1] Se sijaitsee Kalliontie 55:ssä, ja sen puheenjohtajana toimii Tuomas Suvanto.

Yhdistys on toiminut aikasemmin Jokilaaksojen pelastuslaitoksen alueella sopimuspalokuntana[2], mutta sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen jälkeen toimintaa on jatkettu Pohjois-Pohjanmaan pelastuslaitoksen alueella sopimuspalokuntana vuoden 2023 alusta lähtien.

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdistyksen toimintaan kuuluu ylläpitää vapaaehtoisvoimin hälytystoimintaa Nivalan kaupungin alueella. Lisäksi toiminnassa on mukana naisosasto ja nuoriso-osasto. Nivalan VPK on palkittu vuoden 2019 Jokilaakson pelastuslaitoksen sopimuspalokuntana. Nimitys on Nivalalle jo toinen. Aikasemmin Nivalan VPK on saanut saman nimityksen vuonna 2015.

Nivalan sammutusauto PP611

Naisosasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Osaston tarkoitus on järjestää Palokuntanaistyötä, joka on monipuolista, turvallisuutta edistävää vapaaehtoistoimintaa. Palokuntanaisena olet osana yhteisöä. Palokuntanaiset lisäävät lähiympäristönsä turvallisuusviestinnän avulla. tarkoituksena edistää myönteistä suhtautumista paloturvallisuuteen ja varautumiseen normiaali- ja poikkeusoloissa.

Naisosasto toimii palokunnan tukiosastona. Pääasiallisena osana toimintaa on järjestää muonitus hälytystehtävillä, mutta myös erilaisissa yhdistyksen tilaisuuksissa. Osaston jäsenillä on mahdollisuus osallistua erilaisiin tapahtumiin ja koulutuksiin. Toimintaan voi osallistua kaikki toiminnasta kiinnostuneet.

Nuoriso-osasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdistyksen tärkeänä osana on harjoittaa nuoriso-osaston toimintaa. Nivalan VPK nuoriso-osasto on perustettu vuonna 1969. Osaston 50-vuotisjuhlia juhlittiin vuonna 2019[3]. Tavoitteena on järjestää palokuntatoiminnasta kiinnostuneille nuorille harrastus, jonka tärkeimpiä suuntaviivoja on harjoitella pelastajan perustietoja ja -taitoja nuorille sopivalla tavalla. Toiminnan tärkeimpänä tehtävänä on kasvatustyö, jolla nuorten turvallistietoja ja -taitoja saadaan parannettua. Liikuntakoulutus on myös tärkeä osa nuoriso-osaston koulutustoimintaa. Nivalan VPK on erittäin suosittu nuorison keskuudessa,[4] ja se on ollut erityisen tunnustettu kasvattajan roolistaan.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sopimuspalokunnat | Pohjois-Pohjanmaan pelastuslaitos Pelastustoimi. Viitattu 17.3.2024.
  2. Sopimuspalokunta Pelastustoimi. Viitattu 17.3.2024.
  3. Nivala lehti: Nivalan VPK:n nuoriso-osasto houkutteli Joona Haikaran mukaan hyvällä hengellä. Osaston 50-vuotisjuhlassa kaivattiin palokuntaan erilaisia nuoria: heistä syntyy hyvä kokonaisuus. Nivala. 18.10.2019. Nivala lehti. Viitattu 17.3.2024.
  4. Tuomas Hirvonen: VPK on pelastuslaitoksen selkäranka yle.fi. 12.11.2010. yle.fi. Viitattu 25.5.2015.
  5. Nivalan VPK juhli 100-vuotista toimintaansa 23.8.2014. jarmovuolteenaho.fi. jarmovuolteenaho.fi. Arkistoitu 25.5.2015. Viitattu 25.5.2015.
Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.