Nippuside

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nippusiteitä

Nippuside eli johdinside on kiinnike, jota käytetään erityisesti sähköjohtojen niputtamiseen. Siteen avulla saadaan nopeasti aikaan halutun kokoinen, kiinteä lenkki, jolla voidaan sitoa johtonippuja ja muita tavaroita. Nippusiteen tekniikkaa hyödynnetään myös muovista valmistetuissa kertakäyttöisissä käsiraudoissa.

Suosituimmassa muodossaan kaapeliside koostuu taipuisasta muovinauhasta (yl. nailonista), jonka toisessa päässä on avoin kotelo, joka sisältää nauhan liikkumisen vain toiseen suuntaan sallivan 'räikän'. Eri muovilaatujen välillä on suuria eroja säänkestävyydessä. Etenkin pakkasen ja auringon UV-säteilyn vaikutuksesta nippusiteet hiljalleen haurastuvat ja lopulta ne saattavat katketa.[1]

Heti kun nippusiteen toinen pää on viety 'räikän' läpi, syntyneen silmukan aukeaminen on estetty. Silmukkaa voidaan vain kiristää, ja sitä voidaan vetää auki lujaakin solmun aukeamatta. Tämä mahdollistaa nippusiteen käytön kahteen yleiseen tarkoitukseen: johtojen niputtamiseen ja tilapäisinä käsirautoina.

Jos kiristetty silmukka tarvitsee avata uudelleen, sen sijaan että joutuisi tuhoamaan nippusiteen leikkaamalla, saattaa olla mahdollista vapauttaa räikkä (esimerkiksi neulan avulla) ja käyttää nippusidettä uudelleen. Joissakin nippusiteissä on myös painike, jota painamalla 'räikkä' vapautuu.[2]

Nippuside käsien sitomiseen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Esimerkiksi poliisit ja järjestyksenvalvojat käyttävät nippusiteitä myös kiinniotetun käsien sitomiseen.[3] Nippuside on käsirautoja halvempi ja kevyempi ratkaisu, joka soveltuu käyttöön silloin kun tarve on satunnaista, tai sidosta ei tarvitse avata ja sulkea toistuvasti.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Säänkestävä nippuside Nippusiteet Verkkokauppa.com
  2. Moniside nippusiteet Del-tuote
  3. Mäkinen, Rami: Kansanedustaja nippusiteissä putkaan Ilta-Sanomat. 4.9.2007. Viitattu 13.7.2012.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]