Niittyjuhlat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Patruunapari saapumassa Niittyjuhlille.

Niittyjuhlat[1] [2]ovat 1800-luvulta peräisin oleva perinne, jota Tampereen kulttuuriyhdistys ry [3]on pyrkinyt pitämään yllä järjestämällä vuosittain tätä nimeä kantavan tapahtuman. Se perustuu Finlaysonin puuvillatehtaan pitkäaikaisen omistajan ja patruunan Wilhelm von Nottbeckin 1860-luvulla aloittamaan perinteeseen; yrityksen työväen ja heidän perheidensä hyväksi järjestettyyn yhteiseen elonkorjuujuhlaan. Tapahtuman keskus oli vuoteen 2020 asti Finlaysonin palatsi ja sitä ympäröivä Finlaysonin puisto l. Wilhelm von Nottbeckin puisto, vuodesta 2022 lähtien Finlaysonin alueen keskellä sijaitseva Väinö Linnan aukio. Ajallisesti se sijoittuu yleensä elokuun toiselle sunnuntaille. Juhlien päätöskonsertit pidetään Finlaysonin kirkossa.

Nykymuotoisena juhlia on pidetty vuodesta 2009. Kulttuuriyhdistys haluaa myös tämän kulttuuripainotteisen iltapäivätapahtuman kautta tuoda esiin arvostuksensa sekä puuvillatehtaalle, sen työväelle, että patruuna von Nottbeckille. Näiden kolmen tekijän ansiosta Tampereesta aikanaan kasvoi sekä voimakas teollisuus- että kulttuurikaupunki. Finlaysonin tehdasalueen, sekä vuonna 1820 perustetun Finlayson Oy:n historia kertovat myös omalla tavallaan tästä vahvasta perinteestä.

Alkuperäisistä Niittyjuhlista 1860-luvulta alkaen kertoo myös historiikki:

…"tasaisella nurminiityllä Kuninkaan- ja Polttimonkadun välissä, minne tavallisesti levitettiin kankaita valkaistaviksi. Kankaat korjattiin tieltä ja yksinomaan tilaisuutta varten pystytettiin ken-tälle iso paviljonki kunniavieraita varten, musiikki- ja laululava, kaksi tanssilavaa ja erilaisia telineitä urheilu- ja muita tilaisuuksia varten."..."Paviljongin keskiaukon yläpuolelle oli maalattu suurin kirjaimin: OLKAAT TERWE TULTUA". (Gustav V. Lindfors: Finlaysonin tehtaat Tampereella, suomennos Mika Waltari)[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Gustav V. Lindfors: Finlaysonin tehtaat Tampereella 1820-1907, s. 323. Oy F. Tilgmann Ab, 1938.
  2. K. V. Voionmaa: Tampereen kaupungin historia III osa, s. 827-828. Tampereen kaupunki, 1907-1910.
  3. Tampereen kulttuuriyhdistys ry Internet-sivusto.
  4. Gustav V. Lindfors: Finlaysonin tehtaat Tampereella 1820-1907, s. 323. Oy F.Tilgmann Ab, 1938.