Niittyheinäkaura

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Niittyheinäkaura
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheophyta
Kaari: Siemenkasvit
Alakaari: Koppisiemeniset
Luokka: Yksisirkkaiset Liliopsida
Lahko: Poales
Heimo: Heinäkasvit Poaceae
Suku: Heinäkaurat Arrhenatherum
Laji: elatius
Kaksiosainen nimi

Arrhenatherum elatius
(L.) P.Beauv. ex J.Presl & C.Presl

Katso myös

  Niittyheinäkaura Wikispeciesissä
  Niittyheinäkaura Commonsissa

Niittyheinäkaura eli heinäkaura (Arrhenatherum elatius) on heinälaji heinäkaurojen (Arrhenatherum) suvussa.

Niittyheinäkaura on monivuotinen ja kasvaa löyhinä mättäinä puolesta puoleentoista metriä korkeaksi. Sillä on kalju korsi ja enintään senttimetrin leveät lehdet, joiden lapa on litteä, karhea ja osin karvainen. Heinän röyhy on kapea ja 15 senttimetriä pitkä. Tähkylässä on yleensä kaksi kukkaa, joista toinen on kaksineuvoinen ja toinen hedekukka. Hedekukan ulkohelpeissä on näkyvät vihneet, tähkylän kaksineuvoisella kukalla on lyhyt tai puuttuva vihne.

Niittyheinäkauraa kasvaa Suomessa niityillä, merenrannoilla, nurmikoilla ja tienvarsilla. Heinäkauran alkuperäinen levinneisyysalue kattaa Lounais-Suomen ja etelärannikon, mutta tulokaslajina sitä tavataan lähes kautta maan Lappia myöten.[1] Se on luonnonvarainen laji Euroopassa ja Pohjois-Afrikassa, ja levinnyt ihmisen mukana myös Japaniin, Australiaan sekä Pohjois- ja Etelä-Amerikkaan.[2]

Sitä on kylvetty rehuheinäksi ja laidunmaille, mutta paikoin siitä on tullut haitallinen vieraslaji, joka syrjäyttää kotoperäisiä heiniä.[3]

  • Hämet-Ahti, Leena, Suominen, Juha, Ulvinen, Tauno & Uotila, Pertti (toim.): Retkeilykasvio, 4. uudistettu painos. Helsinki: Luonnontieteellisen keskusmuseon kasvimuseo, 1998.
  1. Ranta, Pertti & Siitonen, Mikko & Metsätähti Oy: Vantaan luonto. Kasvit, s. 104. Vantaan kaupunki, 1996. ISBN 951-8959-47-1.
  2. Arrhenatherum elatius (L.) P.Beauv. ex J.Presl & C.Presl Plants of the World Online. Viitattu 15.6.2022.
  3. Arrhenatherum elatius CABI - Invasive Species Database. Viitattu 15.6.2022.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]