Niittokone

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Itsevetävä niittokone.
Perässä vedettävä nostolaitekiinnitteinen niittomurskain.

Niittokone on nurmirehun tai heinän leikkaamiseen tarkoitettu maatalouskone. Niittokone katkaisee leikattavat kasvit, mutta ei silppua niitä. Katkaiseminen tapahtuu vanhimmissa malleissa yleensä edestakaisin liikkuvilla tai uudemmissa malleissa pyörivillä terillä. Niittokoneiksi kutsutaan myös kaislojen katkaisemiseen tarkoitettuja vesistöjen hoitokoneita.

Niittokoneen ja ruohonleikkurin tärkein ero on siinä, että niittokone jättää leikatun kasvimassan ehjäksi, kun puutarhassa käytettävä ruohonleikkuri samoin kuin maataloudessa tuorerehun korjuussa käytettävä niittosilppuri silppuavat kasvimassan pieneksi silpuksi. Työnnettäviä niittokoneita voidaan käyttää pitempään heinään kuin ruohonleikkureita ja ne ovat myös käyttökelpoisempia epätasaisessa maastossa. Uudemmissa traktorivetoisissa niittokoneissa heinä tai ruoho voidaan eri asteisesti myös murskata, mikä voi olla tarpeen heinän tai ruohon kuivumisen nopeuttamiseksi esimerkiksi säilörehua tehtäessä. Tällaista nykyaikaisempaa niittokonetta nimitetään niittomurskaimeksi.

Traktorikäyttöinen niittokone[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uudemman tyyppisiin niittokoneisiin kuuluu esimerkiksi lautasniittokone, jossa leikkaavat terät ovat pyörivien lautasten kehällä vapaasti kääntyvästi kiinnitettynä. Pelkän niittämisen ohella niittokonetyypit voivat sisältää myös murskaimen, jolloin kyseessä on niittomurskain. Niittokone on yleensä nostolaitekiinnitteinen. Se voi olla joko traktorin perässä kannettava tai omilla renkaillaan hinattava.

Etenkin traktoreiden yleistymisen alkuvaiheessa käytettiin mekanismiltaan hevosvetoista vastaava edestakaisin liikkuvan terän niittokoneita.

Hevosvetoinen niittokone[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hevosvetoinen niittokone heinänniittoon. Taustalla heinäharava.

Hevosvetoisessa niittokoneessa pyörien liike muutetaan vivuston välityksellä leikkuuterän edestakaiseksi liikkeeksi, joka katkaisee heinän. Yksi vivuston osista on ramppa. Edestakainen liike saa aikaan äänen, kalkatuksen. Tästä on muotoutunut kansankieleen tekemistä kuvaava termi "ramppa kalkattaa".

Niittokone esiteltiin Suomessa vuonna 1858. Niitä alettiin hankkia suurtiloille 1870-luvulla. Niittokone ja myöhemmin haravakone muuttivat työvoimavaltaista heinänkorjuuta merkittävästi.

Niittokonetta ei tule sekoittaa viljankorjuuseen tarkoitettuun elonleikkuukoneeseen, joita on ollut sekä hevos- että myöhemmin traktorivetoisina.

Koneviikate[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koneviikate

Pienehköä, kahdella, mahdollisesti vetävällä pyörällä varustettua, jalan kulkevan ajajan käyttämää niittokonetta voidaan kutsua myös koneviikatteeksi (ks. viikate).

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Niittokone.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.