Niittokone

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Itsevetävä niittokone.
Perässä vedettävä nostolaitekiinnitteinen niittomurskain.
Koneviikate
Hevosvetoinen niittokone heinänniittoon. Taustalla heinäharava.

Niittokone on nurmirerehun tai heinän leikkaamiseen tarkoitettu maatalouskone. Niittokone katkaisee leikattavat kasvit, mutta ei silppua niitä. Katkaiseminen tapahtuu vanhimmissa malleissa yleensä edestakaisin liikkuvilla tai uudemmissa malleissa pyörivillä terillä. Niittokoneiksi kutsutaan myös kaislojen katkaisemiseen tarkoitettuja vesistöjen hoitokoneita.

Niittokoneen ja ruohonleikkurin tärkein ero on siinä, että niittokone jättää leikatun kasvimassan ehjäksi, kun puutarhassa käytettävä ruohonleikkuri samoin kuin maataloudessa tuorerehun korjuussa käytettävä niittosilppuri silppuavat kasvimassan pieneksi silpuksi. Työnnettäviä niittokoneita voidaan käyttää pitempään heinään kuin ruohonleikkureita ja ne ovat myös käyttökelpoisempia epätasaisessa maastossa. Uudemmissa traktorivetoisissa niittokoneissa heinä tai ruoho voidaan eri asteisesti myös murskata, mikä voi olla tarpeen heinän tai ruohon kuivumisen nopeuttamiseksi esimerkiksi säilörehua tehtäessä. Tällaista nykyaikaisempaa niittokonetta nimitetään niittomurskaimeksi.

Hevosvetoinen niittokone[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hevosvetoisessa niittokoneessa pyörien liike muutetaan vivuston välityksellä leikkuuterän edestakaiseksi liikkeeksi, joka katkaisee heinän. Yksi vivuston osista on ramppa. Edestakainen liike saa aikaan äänen, kalkatuksen. Tästä on muotoutunut kansankieleen tekemistä kuvaava termi "ramppa kalkattaa".

Niittokone esiteltiin Suomessa vuonna 1858. Niitä alettiin hankkia suurtiloille 1870-luvulla. Niittokone ja myöhemmin haravakone muuttivat työvoimavaltaista heinänkorjuuta merkittävästi.

Niittokonetta ei tule sekoittaa viljankorjuuseen tarkoitettuun elonleikkuukoneeseen, joita on ollut sekä hevos- että myöhemmin traktorivetoisina.

Traktorikäyttöinen niittokone[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mekanismiltaan hevosvetoista vastaava niittokone voidaan asentaa traktorin runkoon, se voidaan kiinnittää hydraulisiin nostimiin tai sitä voidaan vetää traktorin perässä perävaunun tapaan. Uudemmissa traktorikäyttöisissä niittokoneissa mekanismit ovat kehittyneet tästä edelleen, ja uudemman tyyppisiin niittokoneisiin kuuluu esimerkiksi lautasniittokone. Samoin pelkän niittämisen ohella uudet niittokonetyypit voivat esimerkiksi murskata niitettävän heinän, jolloin kyseessä on niittomurskain.

Koneviikate[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pienehköä, kahdella, mahdollisesti vetävällä pyörällä varustettua, jalan kulkevan ajajan käyttämää niittokonetta voidaan kutsua myös koneviikatteeksi (ks. viikate).

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Niittokone.
Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.