Nicole Maines

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nicole Maines
Henkilötiedot
Koko nimi Nicole Amber Maines
Syntynyt7. lokakuuta 1997 (ikä 26)
Gloversville, New York, Yhdysvallat
Ammatti näyttelijä
Näyttelijä
Aktiivisena 2015–
Aiheesta muualla
IMDb

Nicole Amber Maines (s. 7. lokakuuta 1997 Gloversville, New York, Yhdysvallat), syntymänimeltään Wyatt Benjamin Maines on Yhdysvaltalainen näyttelijä ja transsukupuolisten oikeuksien aktivisti. Ennen näyttelijänuraansa Maines oli nimettömänä kantajana Maine Supreme Judicial Courtin asialla Doe v. Regional School Unit 26, jossa hän väitti, että hänen koulupiirinsä yritti estää hänen pääsynsä naisten kylpyhuoneeseen transsukupuolisuuden vuoksi. Oikeus päätti vuonna 2014, että transsukupuolisten oppilaiden kieltäminen koulun kylpyhuoneessa heidän sukupuoli-identiteettinsä mukaisesti on laitonta, ensimmäinen osavaltion tuomioistuimen päätös.

Näyttelijänä Maines näytteli Nia Nalia CW:n supersankarisarjassa Supergirl (2018–2021) neljännestä kuudenteen tuotantokauteen. Hän on ensimmäinen, joka esittää transsukupuolista supersankaria televisiossa.

Nuoruus ja koulutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kelly ja Wayne Maines adoptoivat Mainesin ja hänen identtisen kaksoisveljensä Jonasin heidän syntymänsä yhteydessä vuonna 1997; yksi heidän biologisista vanhemmistaan ​​oli Kellyn serkku. Vaikka he viettivät alkuvuotensa Gloversvillessä, New Yorkissa, he kasvoivat Portlandissa, Mainessa. Maines määriteltiin mieheksi syntymän jälkeen, ja hän alkoi osoittaa sukupuolen vaihtelua nuorena; Kun hän oli kaksivuotias, Maines kysyi äidiltään kysymyksiä, kuten "Milloin minusta tulee tyttö?" Hän leikki mieluummin tytöille tarkoitetuilla leluilla ja samaistui sarjakuvien ja elokuvien naishahmoihin. Maines itse kertoi tietävänsä, ettei hän ollut enää kolmevuotias poika, ja alkoi kertoa perheelleen selvästi, kuka hän oli neljävuotiaana. Maineksen veli Jonas hyväksyi hänen sukupuoli-identiteettinsä nuoresta iästä lähtien. Kun he kaksi olivat vielä peruskoulussa, Jonas kertoi heidän isälleen: "Ole hyvä, isä, sinulla on poika ja tytär."

Maines sanoo valinneensa nimen Nicole (lyhennettynä Nikki) hahmon Nicole Bristowin mukaan, joka on yksi Zoeyn apuneuvoista Nickelodeon-ohjelmassa Zoey 101. Maines halusi alun perin kutsua itseään Quinniksi, mutta hän teki jatkuvasti kirjoitusvirheitä nimeä kirjoittaessaan, joten hän päätyi Nicoleen. Maines valitsi toisen nimensä, Amber, vain siksi, että hän piti sen kuulosta. Maines vaihtoi nimensä virallisesti vasta myöhemmin, koska Mainen laki, jonka mukaan nimenmuutoksesta on ilmoitettava sanomalehdessä, ja hän ja hänen perheensä halusivat pitää Maineksem henkilöllisyydem yksityisenä turvallisuuden vuoksi. Tuomari hyväksyi heidän hakemuksensa nimenmuutoslakiin, mikä tarkoittaa, että Nicole vapautettiin velvollisuudesta julkaista nimenmuutos sanomalehdessä. Muutamaa päivää myöhemmin hänestä tuli virallisesti Nicole Amber Maines.

Heinäkuussa 2015 Mainesille tehtiin sukupuolen vahvistava leikkaus Philadelphiassa, kuukausi lukiosta valmistumisen jälkeen.

Maines osallistui lukioon Portlandissa, Maine Waynflete Schoolissa, ja Mainen yliopistossa veljensä Jonasin rinnalla. Isänsä mukaan Maines kuitenkin päätti olla palaamatta syksyllä 2018 jatkaakseen näyttelemistä.

Mainesin suosiota nosti edelleen Washington Postin kirjoittajan Amy Ellis Nuttin vuonna 2015 ilmestynyt kirja Becoming Nicole: The Transformation of an American Family, joka kertoo tarinan Maineksen perheen sopeutumisesta hänen sukupuoli-identiteettiinsä. Mainesin perheestä julkaistiin monia artikkeleita, joista monet keskittyivät siihen, kuinka yksi identtinen kaksonen voi olla transsukupuolinen ja toinen voi olla cis-sukupuolinen.

Doe v. Regional School Unit 26[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maines käytti nimeä Susan Doe maamerkkitapauksessa Doe v. Regional School Unit 26, johon viitataan myös nimellä Doe v. Clenchy. Vuonna 2007, kun Maines oli 5. luokalla peruskoulussa Asa Adams Elementary Schoolissa Oronossa, Mainessa, miespuolisen luokkatoverin isoisä valitti Mainesin käyttämisestä tyttöjen kylpyhuoneessa. Tapahtuman jälkeen häntä kiellettiin käyttämästä naisten kylpyhuonetta ja hänet pakotettiin käyttämään henkilökunnan kylpyhuonetta. Mainen ihmisoikeuskomission avulla Maines ja hänen perheensä tekivät valituksen Oronon koulupiiristä, jota nykyään kutsutaan Riverside RSU 26:ksi, väittäen, että koulu syrji häntä. Koulupiiri ei ryhtynyt toimiin käsitelläkseen valituksen, joten perhe nosti piiriä vastaan ​​kanteen. Asia eteni lopulta Bangorin osavaltion korkeimpaan oikeuteen, ja Bostonin homo- ja lesbopuolustajat puolustajat edustivat Mainesia ja hänen perhettään. Suulliset väitteet keskittyivät pääasiassa jännitteeseen, joka vallitsee 1920-luvulla hyväksytyn lain, joka edellyttää sukupuolen mukaan eriytettyä kylpyhuonetta, ja Maine Human Rights Actin vuonna 2005 annetun säännöksen välillä, joka kieltää seksuaaliseen suuntautumiseen perustuvan syrjinnän.

Kesäkuussa 2014 Mainen korkein oikeus päätti 5–1, että koulupiiri rikkoi osavaltion ihmisoikeuslakia ja kielsi piiriä estämästä transsukupuolisilta opiskelijoita pääsyä kylpyhuoneeseen heidän sukupuoli-identiteettinsä mukaisesti. Maines ja hänen perheensä saivat 75 000 dollarin korvauksen syrjintäoikeudenkäynnin jälkeen. Tämä oli ensimmäinen kerta maassa, kun tuomioistuin päätti, että on laitonta pakottaa transsukupuolinen opiskelija käyttämään kylpyhuonetta, joka liittyy hänelle syntymässä määrättyyn sukupuoleen, ja ensimmäinen kerta, kun Mainen korkein oikeus tulkitsi Mainen ihmisoikeuslakiin tehtyjä muutoksia seksuaaliseen suuntautumiseen perustuvan syrjinnän kieltämisenä.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2015 Mainesista ja hänen perheestään käsiteltiin Washington Postin kirjoittajan Amy Ellis Nuttin kirjaa Becoming Nicole: The Transformation of an American Family. Se kertoo perheestä, joka on sopinut Mainesin transsukupuolisuudesta. Kesäkuussa 2015 Maines esiintyi USA Network -ohjelmassa Royal Pains transsukupuolisena teininä, jonka hormonit saattavat vaarantaa hänen terveytensä. Vuonna 2016 Maines oli yksi 11 henkilöstä, jotka esiintyivät HBO:n dokumentissa nimeltä The Trans List. Dokumentissa Maines ja useat muut ihmiset kertovat henkilökohtaisista tarinoistaan ​​transsukupuolisuudesta.

Heinäkuussa 2018 ilmoitettiin, että Maines esiintyy vakiohahmona CW-sarjan Supergirl neljännellä kaudella. Hän esiintyi Nia Nalina, Legion-jäsenen Dream Girlin kaukaisena sukulaisena, ja sellaisena hän näytteli ensimmäistä transsukupuolista supersankaria televisiossa. Hänen hahmoaan kuvataan "sieluiseksi naiseksi, jolla on kova halu suojella muita". Hahmo on uusi toimittaja, jonka Kara ottaa siipiensä suojiin.

Vuonna 2019 Maines näytteli Bitissä, kauhuelokuvassa omituisista naisvampyyreista, joka voitti näyttelijäpalkinnon Outfest Los Angeles LGBTQ -elokuvafestivaaleilla.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nicole Maines seurustelee TikTokkaaja Nate Weirin kanssa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en: Nicole Maines