Niccolò Fontana Tartaglia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Niccolò Tartaglia.

Niccolò Fontana Tartaglia, alkuperäinen nimi Fontana,[1] (1500 Brescia, Italia13. joulukuuta 1557 Venetsia, Italia[2]) oli matemaatikko ja kirjanpitäjä silloisessa Venetsian tasavallassa. Hän suunnitteli linnoituksia ja tutki maanpinnanmuotoja hyökkäys- ja puolustusmielessä. Tartaglia julkaisi useita kirjoja mukaan lukien ensimmäiset Arkhimedeen ja Eukleideen käännökset italiaksi. Hän oli ensimmäinen ballistiikan tutkija, sillä hän pyrki selvittämään tykinkuulien lentoradat matemaattisesti. Tämän työn Galileo Galilei vahvisti putoavien kappaleiden tutkimuksissaan.lähde?

General trattato de' numeri et misure, 1556

Tarinan mukaan Tartaglia oppi vain puolet aakkosista yksityisopettajaltaan ennen kuin varat loppuivat. Tutkijana hän oli kuitenkin itseoppinut. Tartaglia aikalaisineen työskenteli akatemioiden ulkopuolella ja levitti klassisten teosten käännöksiä koulutetun keskiluokan pariin.lähde?

Erityisen merkittävä oli ensimmäinen nykyeurooppalaiselle kielelle tehty käännös Eukleideen Elementasta. Elementaa oli kahden vuosisadan ajan opetettu arabilähteiden puutteellisista latinannoksista. Viidennen kirjan Eudoksoksen suhteidenteoriassa oli virheitä, joiden takia se oli käyttökelvoton. Tartaglian käännös vuodelta 1543 perustuu Bartolomeo Zambertin latinannokseen kreikan virheettömästä versioista, jolloin myös viides kirja tuli oikein. Myöhemmin teoria oli tärkeä väline Galileille, kuten se oli ollut aikoinaan Arkhimedeelle.lähde?

Tartaglia oli matematiikan opettajana Veronassa, Piacenzassa ja Venetsiassa. Hänen luentojensa aiheena olivat algebra sekä heittoliike, jota hän käsitteli tieteellisesti ensimmäisenä ja oli siten Galileo Galilein edeltäjiä. Kuuluisuutensa Tartaglia on eritoten saavuttanut keksimällään kolmannen asteen yhtälön ratkaisulla, jonka Gerolamo Cardano kuitenkin houkutteli Tartaglialta ja julkaisi teoksessaan Ars magna (1545). Siksi ratkaisu kantoi pitkään Cardanon nimeä. Tartaglian pääteos on Trattato generale di numeri et misure (1556–1560). Hänen toinen teoksensa on Quesiti et invenzioni diverse (1546). Kootut teokset julkaistiin 1606.[1]

  1. a b Tartaglia, Niccólo, Tietosanakirja osa 9. Tietosanakirja-osakeyhtiö 1917
  2. O'Connor, John J., and Edmund F. Robertson. Niccolò Fontana Tartaglia. MacTutor History of Mathematics archive. Viitattu 20.10.2020 (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]