Niccolò Fontana Tartaglia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Niccolò Tartaglia.

Niccolò Fontana Tartaglia (1499 Brescia, Italia13. joulukuuta 1557 Venetsia, Italia) oli matemaatikko ja kirjanpitäjä silloisessa Venetsian tasavallassa. Hän suunnitteli linnoituksia ja tutki maanpinnanmuotoja hyökkäys- ja puolustusmielessä. Tartaglia julkaisi useita kirjoja mukaan lukien ensimmäiset Arkhimedeen ja Eukleideen käännökset italiaksi. Hän oli ensimmäinen ballistiikan tutkija, sillä hän pyrki selvittämään tykinkuulien lentoradat matemaattisesti. Tämän työn Galileo Galilei vahvisti putoavien kappaleiden tutkimuksissaan.

General trattato de' numeri et misure, 1556

Tarinan mukaan Tartaglia oppi vain puolet aakkosista yksityisopettajaltaan ennen kuin varat loppuivat. Totta tai ei, hän oli tutkijana itseoppinut. Tartaglia aikalaisineen työskenteli akatemioiden ulkopuolella ja levitti klassisten teosten käännöksiä koulutetun keskiluokan pariin.

Ensimmäinen modernille eurooppalaiselle kielelle tehty käännös Eukleideen Elementasta oli erityisesti merkittävä. Kahden vuosisadan ajan Elementaa oli opetettu arabilähteiden puutteellisista latinannoksista. Viidennen kirjan Eudoksoksen suhteidenteoriassa oli virheitä, joiden takia se oli käyttökelvoton. Tartaglian vuoden 1543 käännös perustui Zambertin latinannokseen kreikan virheettömästä versioista, jolloin myös viides kirja tuli oikein. Myöhemmin teoria oli tärkeä väline Galileille kuten se oli ollut aikoinaan Arkhimedeelle.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]