Nižneangarsk

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Nižneangarsk (ven. Нижнеанга́рск) on kaupunkimainen taajama ja Pohjois-Baikalin piirin hallinnollinen keskus Burjatian tasavallassa Venäjällä. Se sijaitsee Baikaljärven pohjoisrannalla lähellä Verhnjaja Angara -joen suuta 23 kilometriä Severobaikalskin kaupungista koilliseen. Taajaman kautta kulkee Baikalin–Amurin rautatie. Asukkaita on 5 500 henkeä (vuonna 2009).[1]

Paikkakunnan katsotaan saaneen alkunsa venäläisen tutkimusmatkailijan Semjon Skorohodin vuonna 1643 perustamasta talvehtimispaikasta. Vuonna 1646 rakennettiin Verhneangarskin linnoitus, jota myöhemmin alettiin nimittää Nižneangarskiksi. Kitšerajoen suussa järjestettiin turkismarkkinoita. Nykyinen Nižneangarskin taajama on perustettu vuonna 1931.

Nižneangarskista on säännöllinen lentoyhteys Ulan-Udeen ja Irkutskiin. Maantieyhteydet etelään ovat huonot ja laivaliikenne Baikalilla epäsäännöllistä. Taajamassa toimii kullankaivuuta harjoittava yritys, kalatehdas ja muuta elintarviketeollisuutta sekä metsätila. Palveluihin kuuluu kaksi lastentarhaa, keskikoulu, lasten luomistyön keskus, kulttuuritalo, kaksi kirjastoa ja piirisairaala.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]