New Orleansin kirvesmies

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

New Orleansin kirvesmies (engl. Axeman of New Orleans) on tunnistamaton sarjamurhaaja, joka oli aktiivinen New Orleansissa Yhdysvalloissa vuosina 19181919. Huolimatta vuonna 1911 tapahtuneista samanlaisista murhista, virallinen uhriluku on vieläkin 6 kuollutta ja 6 haavoittunutta.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

”Kirvesmies” sai nimensä siitä, että hän käytti murha-aseena yleensä kirvestä, joka kuului usein uhrille. Uhrit oli tapettu kodeissaan ja rikospaikoilla oli todisteita siitä, että murhaaja oli murtautunut taloon. Uhrien taloista ei ollut varastettu mitään, jonka takia ryöstäminen ei ollut motiivi. Suurin osa Kirvesmiehen uhreista oli italialaisia maahanmuuttajia tai italialais-amerikkalaisia, jonka takia tutkijat ehdottivat, että tappaja saattoi olla etnisesti motivoitunut. Tiedotusvälineetkin huomasivat tämän ja ehdottivat, että mafia olisi ollut murhien takana. Analyytikot ovat kuitenkin enemmän sitä mieltä, että murhaaja oli seksuaalinen sadisti, joka nimenomaan etsi naisia uhreikseen.

Kriminologit Colin ja Damon Wilson päättelivät, että satunnaiset miesuhrit olivat pelkkiä sivu-uhreja, jotka joutuivat murhaajan ja varsinaisen uhrin (naisen) väliin. Epäuskottavampi teoria on, että murhat olivat tekijän pyrkimys edistämään jazzia. Tämä teoria syntyi kirjeestä, jonka sanotaan olevan Kirvesmiehen lähettämä. Koska murhaajaa ei koskaan ole saatu kiinni, on epäselvää, miksi hän lopetti. Murhasarja päättyi yhtä salaperäisesti kuin oli alkanutkin. 13. maaliskuuta 1919 lehdet kertoivat, että Kirvesmies tappaa aina 15 minuuttia keskiyön jälkeen ja säästäisi ihmiset, joiden talossa soi jazz. Sinä yönä jazzklubit täyttyivät ihmisistä ja bändit soittivat aamuun asti. Murhia ei tapahtunut kyseisenä yönä.

Murhasarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruokakauppias Joseph Maggion ja hänen vaimonsa Catherinen ruumiit löydettiin 22. toukokuuta 1918. Murhaaja oli murtautunut yöllä heidän taloonsa ja viiltänyt pariskunnan kurkut auki partaveitsen terällä. Tekijä oli myös hakannut Maggioita useita kertoja heidän kirveellä, jonka jälkeen poistui talosta. Jake ja Andrew Maggio (Josephin veljet), löysivät ruumiit ensimmäisinä ja soittivat poliisille. Joseph oli ollut vielä elossa veljiensä tullessa, mutta kuoli pian sen jälkeen. Partaveitsi, jolla Maggiot tapettiin kuului Andrewille, jonka takia hänestä tuli epäilty. Poliisi kuitenkin poisti Andrewin myöhemmin epäiltyjen listalta.

Kirvesmies iski seuraavan kerran 27. kesäkuuta. Louis Besumer ja hänen rakastajansa Harriet Lowe saivat useita vammoja hyökkäyksen seurauksena, mutta selviytyivät. Tekijä oli käyttänyt aseena kirvestä, jolla hän oli hakannut uhrejaan, ja jättänyt sitten kirveen pihalle. Puolet Lowen naamasta halvaantui siihen tulleen voimakkaan iskun takia. Hänelle tehtiin 5. elokuuta kirurginen toimenpide, mutta kuoli sen seurauksena. Ennen kuolemaansa Lowe tunnusti, että Besumer oli hyökännyt hänen kimppuunsa. Besumeria oli myös epäilty saksalaiseksi vakoojaksi, joten hänet pidätettiin, mutta vapautettiin kaksi päivää myöhemmin. Poliisi pidätti Besumerin taas elokuussa Lowen kuoleman jälkeen, ja oli vankilassa viisi kuukautta, mutta vapautettiin myöhemmin syytteistä.

Kolmas hyökkäys tapahtui 5. elokuuta alkuillasta. 28-vuotias Anna Schneider oli kahdeksannella kuulla raskaana ja yksin kotona. Hän heräsi makuuhuoneessaan, vain nähdääkseen tumman hahmon seisovan hänen yläpuolellaan. Yhtäkkiä hahmo alkoi iskeä häntä päähän tylpällä esineellä ja leikkasi hänen päänahkansa auki. Schneider ei aluksi muistanut hyökkäyksestä mitään, mutta vammoista huolimatta synnytti terveen tyttölapsen. Ex-vanki James Gleason pidätettiin hyökkäyksestä, mutta vapautettiin todisteiden puuttumisen vuoksi. Schneiderin murhayrityksen jälkeen poliisi alkoi epäillä, että tekijä voisi olla sama kuin Maggioiden kaksoismurhassa ja Besumerin/Lowen hyökkäyksessä.

Kirvesmies iski vain viisi päivää edellisen hyökkäyksen jälkeen. 80-vuotias Joseph Romano eli sisarentyttäriensä, Maryn ja Paulinen kanssa. Siskokset löysivät maassa makaavan setänsä, jonka päässä oli kaksi syvää haavaa. Romanoa oli isketty päähän kirveellä, joka aiheutti vakavan päävamman. Hänet kiidätettiin sairaalaan, mutta kuoli kaksi päivää myöhemmin. Mary ja Pauline olivat nähneet tekijän pakenevan ja antoivat seuraavat tuntomerkit: tummaihoinen, tukeva mies, joka piti mustia vaatteita ja hattua. Romanon murha yhdistettiin aiempiin rikoksiin, jonka takia poliisi uskoi, että liikkeellä oli sarjamurhaaja.

Kirvesmies hyökkäsi 10. maaliskuuta 1919 Cortimiglian perheen kimppuun. Perheen vanhempien, Charlesin ja Rosien kallot murskattiin kirveellä, mutta he jäivät henkiin. Hyökkäyksen kohteena oli myös 2-vuotias tytär Mary, jota puukotettiin niskaan terävällä esineellä. Mary ei selvinnyt hyökkäyksestä hengissä. Murha-ase, verinen kirves, löydettiin Cortimiglioiden talon edestä. Kirvesmies hyökkäsi seuraavan kerran 10. elokuuta Steve Bocan kimppuun, ja löi hänen kallonsa kahtia kirveellä. Boca kuitenkin selviytyi. Sarah Lauhmann (19-vuotias) 3. syyskuuta sai useita iskuja päähän ja hampaisiin tylpästä esineestä, mutta Bocan tapaan toipui vammoistaan. Viimeinen, varmistettu uhri surmattiin 27. lokakuuta. Mike Pepitone hakattiin hengiltä kirveellä samaan aikaan, kun hänen vaimonsa ja kuusi lastaan oli kotona. Rouva Pepitone löysi veren peittämän miehensä makuuhuoneesta ja ehti nähdä tekijän pakenevan kirves kädessään. Rouva Pepitone ei kyennyt antamaan minkäänlaisia tuntomerkkejä tekijästä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Axeman of New Orleans