New Apostolic Reformation

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
New Apostolic Reformation oppien isä C. Peter Wagner

New Apostolic Reformation (suom. Uusi Apostolinen Uskonpuhdistus), joka usein lyhennetään kirjaimilla NAR, on maailmanlaajuinen kristillinen äärikarismaattinen liike, jonka tärkein opillinen painotus koskee apostolin ja profeetan viran uudelleen asettamista kristillisessä seurakunnassa. [1] [2] [3]

Liikettä ei tule sekoittaa Uusapostoliseen kirkkoon, joka löytyy Suomestakin. Liikkeenä New Apostolic Reformation ei ole organisoitu, vaan se on sateenvarjotermi itsenäisille organisaatioille ja löyhästi toisiinsa liittyville ”apostolisille verkostoille” (apostolic networks), joilla on yhteisiä intressejä. Se pyrkii luomaan neljännen haaran kristikuntaan katolisuuden, protestanttisuuden ja ortodoksisuuden rinnalle. NAR-teologian kannattajat uskovat liikkeen uudistavan koko seurakuntamuodon niin, että vaikutus tulee olemaan vähintään yhtä suuri kuin 1500-luvun reformaation. [4] New Apostolic Reformation liikkeen teologian mukaan Jumala haluaa paljastaa yliluonnollisia strategioitaan nykypäivän apostoleille ja profeetoille uuden ilmestyksen kautta, jota he jakavat eteenpäin seurakunnalle. NAR-liikkeen mukaan nykypäivän apostoleilla ja profeetoilla on oltava kristillisessä seurakunnassa hallinnolliset virat, ja heidän roolinsa on pastorin, evankelistan ja opettajan roolia tärkeämpi. Nykypäivän apostolien ja profeettojen roolia pidetään yhtä tärkeänä, kuin Raamatun apostolien ja profeettojen. [1] [2] [5] New Apostolic Reformation liikkeen oppeja kannattavien opettajien mukaan kristillisestä seurakunnasta tulee voitokas maan päällä vasta silloin, kun apostolien ja profeettojen rooli on ennallistettu kristillisissä seurakunnissa. [1] [2] [5] Liikkeen päämääränä on saada aikaan radikaali yhteiskunnallinen muutos maailmassa ja Yhdysvalloissa sillä on vahvoja kytköksiä politiikkaan. [6] [7]

Tärkeimmät uskomukset ja käytännöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdysvaltalaisen Concordia yliopiston professorin ja teologisten tutkimusten osaston puheenjohtajan André Gagnén [8] mukaan New Apostolic Reformation on liikkeenä omaksunut seuraavia keskeisiä uskomuksia ja käytäntöjä: [1] [9] [10] [11]

  1. Apostolinen hallinto - apostolit ja profeetat johtavat seurakuntaa hallinnollisissa viroissa.
  2. Seitsemän vuoren mandaatti - Jeesus Kristus tulee takaisin maan päälle vasta silloin, kun kristityt ovat vallanneet saatanalta takaisin 7 yhteiskunnan aluetta, joita ovat perhe, uskonto, koulutus, media, viihde, liike-elämä ja hallitus.
  3. Hengellinen sodankäynti - kristityt osallistuvat kosmiseen konfliktiin pahoja yliluonnollisia voimia vastaan.
  4. Jumalan poikien manifestaatio - Jumala kokoaa lopunajan kristityistä voitokkaan Jooelin armeijan profeetta Jooelin ennustusten mukaan.
  5. Suuri varallisuuden siirto - kansakuntien vauraus siirretään Jumalan kansalle.
  6. Ihmeet ja merkit - kristityt on kutsuttu tekemään suurempia ihmetekoja, kun mitä Jeesus teki.
  7. Raamatun ulkopuolinen ilmoitus - Jumala paljastaa tahtonsa apostoleille ja profeetoille uuden ilmestyksen kautta, joka lisävalaisee Raamatun kirjoituksia.
  8. Viisiosainen palveluvirka - apostolin ja profeetan viran alaisuudessa seurakunnassa toimii pastorin, opettajan ja evankelistan virka.
  9. Postmillenialismi - Jeesus Kristus palaa takaisin vasta sitten, kun uskovat ovat pystyttäneet Hänen valtakuntansa maan päälle.

NAR maailmalla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdysvaltalaisen Bethel -seurakunnan vanhempi pastori Bill Johnson on tunnetuimpia NAR-teologian kannattajia maailmalla.

New Apostolic Reformationin oppien isänä pidetään C. Peter Wagneria. [1] [12] [13] Tunnetuimpia liikkeen oppeja kannattavia saarnaajia maailmalla ovat tällä hetkellä Bill Johnson, Mike Bickle, Cindy Jacobs, Chuck Pierce, Ché Ahn, Lou Engle, Guillermo Maldonado, Rick Joyner, John P. Kelly, Todd White, Lance Wallnau, Paula White Cain ja Randy Clark. [14] [15] [3] [16]

NAR Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa tunnetuin ja vahvimmin New Apostolic Reformation-liikkeen oppeja kannattava seurakunta on Helsingissä sijaitseva Seppo Pehkosen johtama Citykirkko [17]. Muita NAR-teologiaa kannattavia yhteisöjä Suomessa ovat Päivi Heikkilän johtama King´s Ministries [18], Johanna Tunturipuron johtama Ilmestysmaja [19] sekä ESY Church, jossa johtajina toimivat Peter ja Pia Hackzell, Veikko Lipponen ja Miisu Piipari. [20]

Citykirkko, Esy Church, My Church Ystäväkirkko (entinen Ystäväkirkko) ja Kuopion Koti-seurakunta (entinen Metro-seurakunta), kuuluvat vuonna 2017 perustettuun Kingdom Church nimiseen uskonnolliseen yhdyskuntaan. Yhdyskunnan hallituksen puheenjohtajana toimii Seppo Pehkonen.[21] [22] [23] [24][25] [26] [27]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e Charismatic Dominionism (Part 1) youtube.com.
  2. a b c The Truth About the NAR w/ Holly Pivec and Doug Geivett youtube.com.
  3. a b What is the New Apostolic Reformation? GotQuestions.org. Viitattu 9.10.2023. (englanniksi)
  4. ’Jumala on hyvällä tuulella’ – Jumalan hyvyys ja kärsimyksen mysteeri Bill Johnsonin teologiassa. Tanja Närhi. Dogmatiikan tutkielma helda.helsinki.fi.
  5. a b What is the New Apostolic Reformation? GotQuestions.org. Viitattu 29.8.2023. (englanniksi)
  6. Evangelicals for Trump: Who Are They and How Will They Vote? youtube.com.
  7. The Right-Wing Christian Sect Plotting a Political Takeover newrepublic.com. Viitattu 24.8.2023.
  8. André Gagné - Concordia University www.concordia.ca. Viitattu 9.10.2023. (englanniksi)
  9. Charismatic Dominionism (Part 2) youtube.com.
  10. Charismatic Dominionism (Part 3) youtube.com.
  11. Christian Right Exposed: Beliefs and Practices of the NAR Adioma. 15.10.2019. Viitattu 9.10.2023. (englanniksi)
  12. C. Peter Wagner. Wikipedia, 21.7.2023. Artikkelin verkkoversio. en
  13. NAR pioneer and chief theologian C. Peter Wagner dies Holly Pivec. Viitattu 26.8.2023. (englanniksi)
  14. New Apostolic Reformation. Wikipedia, 9.10.2023. Artikkelin verkkoversio. en
  15. The ’Prophets’ and ’Apostles’ Leading the Quiet Revolution in American Religion christianitytoday.com.
  16. The Right-Wing Christian Sect Plotting a Political Takeover newrepublic.com.
  17. Apostolinen johtotiimi citykirkko.fi.
  18. Palveluvirkojen ennalleen asettaminen kingsministries.fi.
  19. Ryhmä profeettoja sekä profeetallisia ja apostolisia Jumalan ihmisiä on rakentamassa Profeetallista keskusta. www.ilmestysmaja.fi. Viitattu 29.8.2023.
  20. Power Prayer on profeetallinen ja apostolinen palvelutyö. esychurch.fi. Viitattu 29.8.2023.
  21. Näky-lehden Facebook-sivun artikkeli facebook.com.
  22. TV7: Herätysliikehdintä - Seppo Pehkonen tv7.fi.
  23. Uskonnot Suomessa uskonnot.fi.
  24. Hallintorakenteen muutos – Citykirkko citykirkko.fi. Viitattu 29.8.2023.
  25. ESY Church -seurakunta on paikallinen uskonyhteisö ja osa Kingdom Church -uskonnollista yhdyskuntaa. esychurch.fi.
  26. My Church YSTÄVÄKIRKKO on Forssan alueella toimiva paikallinen uskonyhteisö, joka kuuluu uskonnolliseen yhdyskuntaan nimeltä Kingdom Church. www.ystavakirkko.fi.
  27. Seurakuntamme liittyi vuonna 2017 muutamien suomalaisten kristillisten seurakuntien perustamaan uskonnolliseen yhdyskuntaan nimeltä Kingdom Church. kuopionkotiseurakunta.fi.