Nevada-tan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Nevada-tan (jap. NEVADAたん Nebada-tan, myös ネバダたん) on kutsumanimi 11-vuotiaalle japanilaiselle koulutytölle, joka murhasi luokkakaverinsa Satomi Mitarain (jap. 御手洗 怜美 Mitarai Satomi). Murha tapahtui 1. kesäkuuta 2004 peruskoulussa Sasebossa, Nagasakissa, kun Nevada-tan viilsi Mitarain kurkun mattoveitsellä. Nimettömänä pidetystä tappajasta tuli tämän jälkeen Internet-ilmiö.

Pian tapahtuman jälkeen löydettiin hänen luokkakuvansa, jossa hänellä oli päällään Nevadan yliopiston fanineulepusero, jossa luki ”NEVADA”. Siitä hän sai lempinimensä Nevada-tan, ”-tanin” ollessa pienten lasten tapa lausua sana ”-chan”, joka on lapsista käytetty kohteliaisuussana japanin kielessä. Murhaajan oikeaa nimeä on yritetty pitää salassa Japanin mediassa, ja hänestä käytetäänkin nimitystä ”Tyttö A” (engl. Girl A).

Tapaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

11-vuotias koulutyttö murhasi 12-vuotiaan luokkakaverinsa, Satomi Mitarain, tyhjässä luokkahuoneessa ruokatunnin aikana Okubon peruskoulussa Sasebossa. Nevada-tan jätti Mitarain ruumiin luokkaan ja palasi omaan luokkaansa vaatteet veressä. Tytön opettaja löysi ruumiin ja kutsui poliisin. Kun Nevada-tan oli saatu kiinni, hän tunnusti tekonsa ja kertoi, että hän ja Mitarai olivat riitaantuneet Internetissä.

Seurauksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tapaus herätti keskustelua siitä, pitäisikö rikosoikeudellista vastuuikärajaa Japanissa jälleen laskea, kun sitä laskettiin viimeksi 16:sta 14:ään vuonna 2000, kun 14-vuotias poika tappoi 11-vuotiaan pojan vuonna 1997 Kobessa.[1]

Battle Royale -elokuvan fanisivusto ilmoitti, että elokuvan jatko-osan DVD-julkaisua, joka oli suunniteltu julkaistavaksi 9. kesäkuuta 2004, lykättäisiin ”tämänhetkisten tapahtumien” vuoksi.[2]

Nevada-tanin Internet-julkisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nevada-tanista on piirretty satoja kuvia, joissa hänet kuvataan yleensä lyhyt-, ruskeatukkaisena, NEVADA-pusero päällään ja mattoveitsi tai muu terävä ase kädessään.

Saksalaisen nu metal -yhtyeen Panik nimi oli ennen Nevada Tan, kunnes sen nimi muutettiin tammikuussa 2008. Australialaisella Love Outside Andromeda -yhtyeellä on murhatapauksesta kertova ”Boxcutter, Baby” -niminen kappale.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Watson, Nicholas: Violent crime prompts debate over age of legal responsibility in Japan 21.6.2004. COAV. Viitattu 6.12.2007. (englanniksi)
  2. BRII: Revenge DVD release postponed battleroyalefilm.net. 9.6.2004. Viitattu 6.12.2007. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]