Neuvostoliiton 9. armeija

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Neuvostoliiton 9. armeija oli puna-armeijan yhtymä, joka perustettiin vuonna 1939. 9. armeija keskitettiin Vienan Kemiin, josta se otti osaa talvisotaan vuosina 1939–1940. Armeija hyökkäsi Kantalahden ja Seesjärven välisellä alueella päätavoitteenaan Oulu.

Suomen Talvisota ja 9. armeijan suunnitelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Talvisodan alkaessa 9. armeija oli keskitetty Vienan Kemiin. Sen päätehtävä oli katkaista Suomi kahtia ja edetä Ouluun, tällöin Suomi olisi menettänyt rajayhteyden Ruotsiin. Tarkalleen puna-armeijan esikunnassa oli laadittu taistelukäsky 47. Jalkaväkiarmeijakunnalle 24. marraskuuta 1939. Käskyn mukaan armeijakunnan hyökkäys oli armeijan päähyökkäyksen oikeaa sivustaa suojaava ns. avustava hyökkäys. Päähyökkäyshän tuli tapahtua Karjalankannaksella. Armeijan painopisteen suunta Repolasta Kuhmooon, jonne hyökkäisi Erityisarmeijakunta (Er.AK). Sittemmin Suomussalmen suunnalle keskitetty 44. divisioona piti alkuperäisen suunnitelmien mukaan keskittää Erityisarmeijakunnan käyttöön Repolaan. Suomussalmen suunnalla toimi kolme johtoporrasta. 9. armeijan komentopaikka (Kntop/9.A) oli Juntusrannassa, jalkaväkiarmeijakunnan esikunta (47. AKE) oli Kiannanniemen Mäkelässä ja 163. divisioonan esikunta Hulkonniemessä. Armeijakunnan esikunta pyrki pitämään auki huoltotien Juntusrannasta Suomussalmelle.

Kokoonpano[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Raunio, Ari; Kilin, Juri: Itsenäisyyden puolustajat, Sodan taisteluja 1, Talvisota. Weilin+Göös, 2005. ISBN 951-593-911-9.