Neulansilmä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Neulansilmä (engl. Storm Island tai Eye Of The Needle) on vuonna 1979 suomeksi ilmestynyt jännityskirja, jonka kirjoitti Ken Follett.[1] Kirjan on kustantanut WSOY.[1] Kirja on yksi kirjailijan tunnetuimmista teoksista ja hänen kolmas omalla nimellään julkaistu teos (Suomessa näitä kahta aiempaa teosta ei ole julkaistu).

Kirjasta tuli heti ilmestyttyään menestys ja Ken Follett voitti sen ansiosta parhaan romaanin Edgar-palkinnon. Kirjasta tehtiin myös elokuva vuonna 1981 ja sen juonikuvioista on muokattu myös Bollywood-elokuva, nimeltään Fanaa (2006).

Kirjan teemaa (Agentti vihollislinjojen takana ja hänen hallussaan olevat tiedot, jotka voivat muuttaa kaiken) Follet on hyödyntänyt myöhemmissäkin agenttiromaaneissaan, kuten Aavikkoleijona, joka sijoittui samaan ajanjaksoon.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Kirja sijoittuu toisen maailmansodan aikaan. Saksalainen Henry Faber toimii agenttina Isossa-Britanniassa väärän henkilöllisyyden turvin. Hän työskentelee päivisin rautatievirkailijana ja iltaisin lähettää tietoja radiolähettimellään Saksaan. Faber tunnetaan koodinimellä Neula, joka johtuu hänen aseena käyttämästään stiletti-pistimestä, ja hän on äärimmäisen kylmäverinen mies, johon itse Hitlerkin luottaa täysin.

Faber lähetetään Ison-Britannian rannikolle tiedustelemaan huhuttua maihinnousukalustoa, jota liittoutuneet ovat alkaneet toimittaa Yhdysvalloista Britteinsaarille. Tutkiessaan armeijan vahvuutta saa Faber selville, että itärannikolle sijoitetut maihinnousujoukot ovatkin vain ovelaa hämäystä jonka avulla liittoutuneet pyrkivät salaamaan maihinnousun todellisen paikan, joka onkin Normandia. Jos Faber saa tämän tiedon toimitettua Saksaan, pystyisivät saksalaiset murtamaan liittoutuneiden linjan jo ennen kuin maihinnousu ehtisi kunnolla alkaakaan ja näin sodan luonne saattaisi muuttua katastrofaalisesti. Faber epäilee, uskovatko hänen esimiehensä Saksassa hämäykseen ilman asian todistavia valokuvia, ne hänen siis täytyisi toimittaa Saksaan itse.

Pian koko Britannian tiedustelupalvelun osasto MI5 on Faberin perässä hänen yrittäessään epätoivoisesti päästä rannikolle, jossa sukellusvene jo odottaa häntä matkalle Saksaan. Faber yrittää lopulta paeta veneellä, mutta kokee myrskysäässä haaksirikon ja ajautuu Myrskysaaren-nimellä tunnettuun paikkaan, jossa hänet ottavat taloonsa Lucy ja David Rose. David on englantilainen taistelulentäjä, joka menetti jalkansa auto-onnettomuudessa päivää ennen taistelulentäjän uransa alkua. Hän alkaa epäillä Faberia ja löytää tämän taskusta valokuvat huijauslentokoneista. Samaan aikaan Faber ja Lucy alkavat tuntea vetoa toisiinsa.

Davidin ja Faberin välinen jännite purkautuu lopulta yhteenotoksi: Faber on ennen tätä rakastellut Davidin vaimon kanssa. Faber kuitenkin tappaa Davidin, ottaa saarella olevalla radiolähettimellä yhteyden sukellusveneeseen ja pyytää sitä hakemaan hänet saarelta. Kun sukellusvene nousee pintaan, Lucy yllättäen tappaa Faberin iskemällä tätä kivellä päähän. Tuolloin myös MI5:n agentit saapuvat saareen eikä tietoa Normandian maihinnoususta saada perille Saksaan.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]