Nettiapteekki

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Nettiapteekki on apteekki, josta tuotteita voi tilata internetin kautta eli se on verkkokauppa. Valikoimaltaan monet näistä apteekeista muistuttavat suuresti tavallisia apteekkeja, myynnissä laillisesti olevien tuotteiden vaihdellen suuresti maakohtaisesti.

Reseptittömyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun monet nettiapteekit myyvät reseptilääkkeitä vain reseptiä vastaan, jotkut nettiapteekeista eivät vaadi reseptiä. Tämä johtuu joissain maissa siitä, että reseptit eivät ole tarpeen. Jotkut kuluttajat tilaavat lääkkeitä tällaisista apteekeista, koska näin he välttyvät lääkärissä käymisen vaivalta, tai saavat sellaisia lääkkeitä, joita heidän lääkärinsä eivät halua kirjoittaa. Tämän lisäksi joillain ihmisillä ei ole sairausvakuutusta, mikä estää heitä menemästä lääkärin vastaanotolle. Siitä näille ihmisille tulisi ylimääräinen kuluerä. Lisäksi kalliin lääkärikäynnin lisäksi ihmisen pitäisi monesti maksaa kallis lääke, jotka Internet-apteekeissa ovat usein tavallisten apteekkien lääkkeitä edullisempia. Yleisesti ottaen terveydenhuollon tila aiheuttaa yhä enemmän ongelmia ja huolta ihmisille nykyään, ja sama ongelma on luultavasti jatkossakin, ellei terveydenhuoltoa laiteta kuntoon. Monissa nettiapteekeissa on omat lääkärinsä, jotka tarkastavat lääkepyynnön ja kirjoittavat reseptin tämän mukaisesti. Jotkut nettiapteekit tarjoavat lääkkeitä ostettavaksi ilman reseptiä tai lääkärintutkimusta. Tätä käytäntöä on kritisoitu mahdollisesti vaaralliseksi erityisesti niiden ihmisten taholta, joiden mielestä vain lääkärit voivat luotettavasti tarkistaa lääkkeiden yhteisvaikutukset, riski/hyöty-suhteen ja lääkkeen sopivuuden potilaalle.[1] Nettisivut, jotka tarjoavat lääkkeitä ilman reseptiä tai lääkärintutkimusta ovat joskus huijausta.

Rajojen yli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdysvalloissa on ollut paineita laillistaa lääkkeiden tuonti Kanadasta ja useista Euroopan maista, sillä lääkkeet ovat Yhdysvalloissa kalliita. Vaikkakin reseptilääkkeiden tuominen maahan yleensä rikkoo lääketurvallisuudesta vastaavan FDA-viranomaisen säännöksiä ja liittovaltion lakeja, lainvalvonta kohdennetaan yleensä kansainvälisiin lääkkeiden myyjiin yksittäisten ihmisten sijaan. Usein amerikkalaiset ostavat edullisempia ulkomaalaisia lääkkeitä ajamalla Kanadan tai Meksikon apteekkeihin, ostamalla lääkkeensä lomamatkalta tai ostamalla lääkkeet ulkomaisista apteekeista, jotka toimittavat lääkkeet postitse. Suomessa potenssilääke Viagrasta on tullut suosituin Internetistä tilattu lääke.[2]

Kuluttajat ympäri maailmaa usein tilaavat reseptilääkkeensä joko omien maidensa nettiapteekeista, tai ulkomailta kuten Intiasta, Pakistanista tai Filippiineiltä. Jotkut näistä nettiapteekeista vaativat reseptejä, kun taas muut eivät. Niistä, jotka eivät vaadi reseptiä, jotkut vaativat kuluttajaa täyttämään terveyskyselyn tilauksen yhteydessä. Netistä saatavat lääkkeet ovat yleensä tunnettujen lääketehtaiden valmisteita, mukaan lukien Pfizer, Wyeth, Roche ja geneeriset intialaiset valmistajat Cipla ja Ranbaxy Laboratories, sekä Teva Pharmaceutical Industries Israelista. On melko yleinen käytäntö, että Yhdysvalloista ja Euroopasta tulevat turistit ostavat edullisia lääkkeitä itselleen tuliaisiksi Thaimaan, Intian ja Etelä-Afrikan tapaisista maista. Säästöt voivat olla huomattavia, usein yli 80 prosenttia verrattuna siihen, jos turistit ostaisivat nämä lääkkeet kotimaistaan. Turistit voivat välttää mahdolliset ongelmat lääkkeiden kanssa kulkemisesta tullin läpi sillä, että he lähettävät lääkkeet postitse kotiinsa, jolloin ne odottavat kotona heidän palatessaan matkalta.

Suomalaiset nettiapteekit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2011 huhtikuusta saakka myös suomalaiset apteekkiluvan haltijat ovat saaneet tarjota palveluitaan internetissä verkkokaupan muodossa. [3] Suomalaisen nettiapteekin toimintaa valvoo Fimea. Se myös pitää listaa laillisista suomalaisesta internetapteekeista. Ajantasainen lista löytyy Fimean verkkosivuilta. [4]

Nettiapteekin perustamiseen vaaditaan jo olemassaoleva apteekkilupa. Suomalainen nettiapteekki on siis aina proviisorin vastuulla. Haasteena on erottaa suomalainen nettiapteekki luontaistuotekaupan tarjoamasta verkkopalvelusta. Fimean sivuilta voi kuka tahansa tarkistaa, onko kyseessä suomalainen nettiapteekki. Lisäksi kaikki Suomen Apteekkariliiton jäsenapteekkien tarjoamat verkkoapteekit löytyvät eAPTEEKISTA, osoitteesta www.eApteekki.fi.

Suomalainen nettiapteekki on velvoitettu antamaan lääkeneuvontaa.

Muistilista suomalaisesta nettiapteekista tuotteita tilaavalle[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Tarkista aina, että lääkkeen nimi, vahvuus, pakkauskoko ja annosohje on oikein.
  • Varmista aina farmaseutilta tai proviisorilta, että osaat käyttää lääkettä oikein. Suomalaiset nettiapteekit ovat velvoitettuja antamaan lääkeneuvontaa. Tämä tapahtuu chatissa, sähköpostin tai puhelimen välityksellä tai itse apteekissa.
  • Epävarmoissa tilanteissa ole aina yhteydessä apteekkiin.
  • Älä tilaa kylmäsäilytystä vaativia tuotteita postitse.

Ulkomaalaiset nettiapteekit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomeen voi tilata lääkkeitä myös ulkomaisista nettiapteekeista mikäli kyseinen apteekki on rekisteröity Euroopan Unionin alueella ja sitä valvoo jonkin EU-maan viranomainen. Euroopan komissio otti vuonna 2015 käyttöön yhteisen logon, joka on näkyvillä kaikkien rekisteröityjen nettiapteekkien sivuilla.[5]

Reseptilääkkeitä ei kuitenkaan voi ostaa ilman reseptiä edes rekisteröidyistä nettiapteekeista. Tämän takia ostamiseen tarvitaan joko etukäteen hankittu resepti, tai vaihtoehtoisesti kuluttajan täytyy asioida nettiapteekissa, jossa lääkäri kirjoittaa reseptin ostotapahtuman yhteydessä.

Väärinkäyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nettiapteekit ovat vakiinnuttaneet paikkansa myös huumaavien lääkkeiden kauppapaikkana. Internetistä on kaikenikäisten helppoa etsiä hakukoneella haluttua lääkettä myyvä apteekki ja tehdä tilaus. Nettiapteekit myyvät (suluissa suomalaisia esimerkkilääkkeitä) bentsodiatsepiineja (Xanor, Diapam), opioideja (Panacod, Oxycontin) stimulantteja (Ritalin, Concerta, Adderall, Dexedrine) ja barbituraatteja (Barbivet).[6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]