Nerkoo (Lapinlahti)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nerkoon koulu on Lapinlahden pohjoisosassa, Nerkoon kylässä, valtatien 5 vierellä toimiva alakoulu. Siellä annetaan myös esiopetusta.

Nerkoo on yksi Lapinlahden kylistä, joka sijaitsee valtatien 5 varrella Lapinlahden kirkonkylästä noin 6 kilometriä pohjoiseen. Siellä toimii muun muassa Nerkoon koulu (alakoulu).

Nerkoo oli aikaisemmin taajama. Taajama-aluerajauksen mukaan vuoden 2015 lopussa Nerkoon väkiluku oli 206 ja pinta-ala 1,05 neliökilometriä.[1] Tätä uudemmissa taajama-aluerajauksissa Nerkoo ei ole enää ollut mukana.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nerkoon nimelle ei ole löydetty yksiselitteistä vastausta. Suosituimman oletuksen mukaan Niemeen tuli asumaan Nerkko-niminen mies. Alettiin puhua Nerkonniemestä ja ajan myötä sana vääntyi muotoon Nerkoonniemi. Toinen teoria lähtee foneettisesta yhteydestä ruotsin kieleen, esimerkkeinä när gå (läheltä piti) tai ner gå (alas virtaa). Kaikista todennäköisin selitys on yksinkertainen: Saamen ’niemeä’ merkitsevää sanaa njárga tavataan lainautuneena myös suomenkielisissä paikannimissä: sellaisia ovat Rovaniemen Narkaus sekä Lapinlahden ja Kihniön Nerkoo.[2] Nerkoo tarkoittaa siis niemeä ja sellainenhan Nerkoolta löytyykin: Nerkoonniemi.

Vuonna 1866 aloitettiin hätäaputyönä Nerkoon kanavan rakentaminen. Kanavaa rakennettaessa kuoli lähes sata työmiestä.

Eemil Halonen aloitti Nerkoolla taidevalimo-toiminnan vuonna 1903.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Taajamat väkiluvun ja väestöntiheyden mukaan 31.12.2015 Tilastokeskus. Viitattu 11.12.2022.
  2. Suomalainen paikannimikirja - Kielikello www.kielikello.fi. Viitattu 18.1.2019.