Nellie Bly

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nellie Bly
Nellie Bly arviolta vuonna 1890.
Nellie Bly arviolta vuonna 1890.
Henkilötiedot
Muut nimet Elizabeth Jane Cochran
Syntynyt5. toukokuuta 1864
Cochran's Mills, Pennsylvania
Kuollut27. tammikuuta 1922 (57 vuotta)
Ammatti toimittaja
Muut tiedot
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus

Elizabeth Jane Cochran (5. toukokuuta 1864 Cochran's Mills, Pennsylvania27. tammikuuta 1922) oli yhdysvaltalainen toimittaja. Cochran tunnetaan parhaiten kirjailijanimellään Nellie Bly. Häntä pidetään yhtenä tutkivan journalismin pioneereista. Hän lienee muuttanut myöhemmin sukunimensä Cochraneksi. Cochranin jo lapsena saama lempinimi ”Pink” johtui ilmeisesti hänen kirkkaan vaaleanpunaisesta ristimämekostaan.

Cochranin ura lehtialalla alkoi, kun hän kirjoitti vastineen Pittsburgh Dispatchissä julkaistun seksistisen kolumnin toimittajalle. Kirjeen laatu sai toimittajan pyytämään Cochrania liittymään lehden toimittajakuntaan. Toimittaja antoi myös Cochranille kirjailijanimen Nellie Bly Stephen Fosterin tuolloin suositun laulun päähenkilön mukaan.

Nellie Bly kirjoitti useita tutkivia artikkeleita ennen karkotustaan naistensivuille. Bly lähti Dispatchistä New Yorkiin, missä hän haki työtä Joseph Pulitzerin sensaatiohakuisesta New York World -lehdestä. Pulitzer palkkasi Blyn ja antoi tämän kirjoittaa ensimmäisenä työtehtävänään artikkelin naisten hullujenhuoneesta Blackwell's Islandilla. Bly kirjautui sisään potilaana ja paljasti hirvittävät olot, joissa potilaita hoidettiin. Tämäntyyppisestä journalismista tuli hänen tavaramerkkinsä. Blyn reportaasi on julkaistu suomeksi nimellä Kymmenen päivää mielisairaalassa (Oppian 2018)[1].

Vuonna 1888 ehdotettiin, että World lähettäisi reportterin maailmanympärimatkalle Jules Vernen Maailman ympäri 80 päivässä -kirjaa jäljitellen. Valinta osui Nellie Blyhyn, ja 14. marraskuuta 1889 hän lähti New Yorkista 40 071 kilometrin matkalleen.[2]

25. tammikuuta 1890 eli ”seitsemänkymmentäkaksi päivää, kuusi tuntia, yksitoista minuuttia ja neljätoista sekuntia lähdöstä Hobokenista” Nellie saapui takaisin New Yorkiin. Se oli silloinen maailmanennätys lajissaan, vaikkakin jo muutamaa kuukautta myöhemmin George Francis Train paransi ennätyksen 62 päivään.

Matkoillaan maailman ympäri Bly vieraili paitsi Englannissa, Japanissa, Kiinassa, Hongkongissa ja muissa paikoissa, myös Jules Vernen kodissa, Brindisissä, Colombossa ja San Franciscossa. Hän oli myös ensimmäinen nainen, joka matkusti maailman ympäri ilman jatkuvaa miesseuraa, ja tästä syystä hän oli esikuvana naisille kaikkialla.

Nellie Bly nai miljonääri Robert Seamanin vuonna 1895 ja vetäytyi journalismista hetkeksi. Hän otti miehensä yritysten johdon tämän kuoleman jälkeen 1904. Myöhemmin hän palasi takaisin lehtialalle, ja teki muun muassa katsauksen Women's suffrage -liikkeen kokouksesta 1913 ja raportin ensimmäisen maailmansodan itärintamalta.

Elizabeth Cochrane kuoli 57-vuotiaana keuhkokuumeeseen.

New Yorkin Brooklynissä on pieni huvipuisto, joka on nimetty Nellie Blyn mukaan. Huvipuiston teema on Maailman ympäri 80 päivässä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Bly, Nellie: Kymmenen päivää mielisairaalassa. Espoo: Oppian, 2018. ISBN 978-951-877-022-3.
  2. Good News in History, November 14 Good News Network. 14.11.2019. Viitattu 15.11.2019. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Nellie Bly