Nellie Bly

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nellie Bly
Nellie Bly arviolta vuonna 1890.
Nellie Bly arviolta vuonna 1890.
Henkilötiedot
Muut nimet Elizabeth Jane Cochran
Syntynyt5. toukokuuta 1864
Cochran's Mills, Pennsylvania
Kuollut27. tammikuuta 1922 (57 vuotta)
Ammatti toimittaja
Muut tiedot
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus

Elizabeth Jane Cochran (5. toukokuuta 1864 Cochran's Mills, Pennsylvania27. tammikuuta 1922) oli yhdysvaltalainen toimittaja. Cochran tunnetaan parhaiten kirjailijanimellään Nellie Bly. Häntä pidetään yhtenä tutkivan journalismin pioneereista. Hän lienee muuttanut myöhemmin sukunimensä Cochraneksi. Cochranin jo lapsena saama lempinimi ”Pink” johtui ilmeisesti hänen kirkkaan vaaleanpunaisesta kastemekostaan.lähde?

Cochranin ura lehtialalla alkoi, kun hän kirjoitti vastineen Pittsburgh Dispatchissä julkaistun seksistisen kolumnin toimittajalle. Kirjeen laatu sai toimittajan pyytämään Cochrania liittymään lehden toimittajakuntaan. Toimittaja antoi myös Cochranille kirjailijanimen Nellie Bly Stephen Fosterin tuolloin suositun laulun päähenkilön mukaan.lähde?

Bly kirjoitti useita tutkivia artikkeleita ennen karkotustaan naistensivuille. Bly lähti Dispatchistä New Yorkiin, missä hän sai paikan Joseph Pulitzerin sensaatiohakuisesta New York World -lehdestä. Bly sai ensimmäisenä työtehtävänään kirjoittaa artikkelin naisten mielisairaalasta Blackwell's Islandilla. Bly kirjautui sisään potilaana ja paljasti hirvittävät olot, joissa potilaita hoidettiin. Tämäntyyppisestä journalismista tuli hänen tavaramerkkinsä. Blyn reportaasi on julkaistu suomeksi nimellä Kymmenen päivää mielisairaalassa (Oppian 2018)[1].

New York Worldin toimituspalaverissa ehdotettiin vuonna 1888, että World lähettäisi reportterin maailmanympärimatkalle Jules Vernen Maailman ympäri 80 päivässä -kirjaa jäljitellen. Valinta osui Nellie Blyhyn, ja 14. marraskuuta 1889 hän lähti New Yorkista 40 071 kilometrin matkalle.[2][3]

Bly palasi New Yorkiin 25. tammikuuta 1890 eli ”seitsemänkymmentäkaksi päivää, kuusi tuntia, yksitoista minuuttia ja neljätoista sekuntia lähdöstä Hobokenista”. Se oli silloinen maailmanennätys lajissaan, vaikkakin jo muutamaa kuukautta myöhemmin George Francis Train paransi ennätyksen 62 päivään.lähde?

Matkoillaan maailman ympäri Bly kävi paitsi Englannissa, Japanissa, Kiinassa, Hongkongissa ja muissa paikoissa, myös Jules Vernen kodissa, Brindisissä, Colombossa ja San Franciscossa. Hän oli myös ensimmäinen nainen, joka matkusti maailman ympäri ilman jatkuvaa miesseuraa, ja tästä syystä hänestä tuli esikuva monille naisille.lähde?

Bly avioitui vuonna 1895 miljonääri Robert Seamanin kanssa ja lopetti vähäksi aikaa toimittajantyön. Hän otti miehensä yritysten johdon tämän kuoleman jälkeen 1904. Myöhemmin hän palasi lehtialalle ja teki muun muassa katsauksen Women's suffrage -liikkeen kokouksesta 1913 ja raportin ensimmäisen maailmansodan itärintamalta.lähde?

Elizabeth Cochrane kuoli 57-vuotiaana keuhkokuumeeseen.lähde?

New Yorkin Brooklynissä on pieni huvipuisto, joka on nimetty Nellie Blyn mukaan. Huvipuiston teema on Maailman ympäri 80 päivässä.lähde?

  1. Bly, Nellie: Kymmenen päivää mielisairaalassa. Espoo: Oppian, 2018. ISBN 978-951-877-022-3.
  2. Good News in History, November 14 Good News Network. 14.11.2019. Viitattu 15.11.2019. (englanniksi)
  3. Nellie Bly 1864–1922, (Arkistoitu – Internet Archive) College of Staten Island Library

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Nellie Bly  –  Versio 14 November 2005