National Endowment for the Arts

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
National Endowment for the Arts (NEA)
Perustettu 1965
Toimivalta Yhdysvaltain liittovaltion hallinto
Päätoimi­paikka Constitution Center, Washington D.C.
Pääjohtaja R. Jane Chu
Vuosibudjetti 152,8 miljoonaa dollaria (2018)
Aiheesta muualla
arts.gov

National Endowment for the Arts (NEA) on Yhdysvaltain liittovaltion virasto, joka jakaa tukea taiteellisesti arvokkaille hankkeille.[1] Se perustettiin tarkoitukseen säädetyllä lailla vuonna 1965 liittovaltion itsenäiseksi virastoksi. NEA:n toimitilat sijaitsevat pääkaupunki Washingtonin vanhassa postirakennuksessa.

Viidenkymmenen ensimmäisen toimintavuotensa aikana 1965–2014 NEA on myöntänyt toistasataa tuhatta apurahaa, yhteissummaltaan noin viisi miljardia Yhdysvaltain dollaria.[1] Apurahansaajia voivat olla taiteilijat tai taiteilijayhteisöt ja aloina taidekasvatus, tanssi, muotoilu, kansantaide, kirjallisuus, paikallinen kulttuurityö, mediataide, museotyö, musiikki, musiikkiteatteri, ooppera, esittävät taiteet, teatteri ja kuvataiteet.

1980-luvun puolivälistä 1990-luvun puoliväliin kongressi myönsi NEA:lle vuosittain 160–180 miljoonan dollarin vuosibudjetin, kunnes konservatiiviset ryhmät kuten perinteisiä perhearvoja korostava, sittemmin viharyhmäksi luokiteltu American Family Association alkoivat kritisoida NEA:ta moraalisesti arveluttavien taiteilijoiden kuten valokuvaajien Andres Serrano ja Robert Mapplethorpe tukemisesta.[2] Myös presidentti Ronald Reagan oli virkaan astuessaan 1981 esittänyt NEA:n lakkauttamista, mutta hänen alaisensa saivat hänet luopumaan aikeesta.[3] Jo 1960-luvun lopulla NEA:n kirjallisuustukipolitiikasta syntyi kohu, kun virasto myönsi 500 dollarin apurahan Aram Saroyanille hänen yhden sanan mittaisesta runostaan ”lighght”.[4]

NEA:n budjettia pienennettiin 1996, mutta se on sen jälkeen alkanut taas vähitellen nousta. Vuonna 2004 NEA:n vuosibudjetti oli 121 miljoonaa ja vuonna 2008 145 miljoonaa dollaria.[5] Vuonna 2010 budjetti oli 168 miljoonaa dollaria, mutta laski seuraavalle vuodelle 154 miljoonaan.

Tammikuussa 2017 Yhdysvaltojen uusi presidentti Donald Trump ilmoitti aikovansa lakkauttaa NEA:n yhdessä tutkimusta, opetusta, kirjastoja, arkistoja ja museoita tukevan National Endowment for the Humanities (NEH) -viraston sekä julkisia televisio- ja radiokanavia ylläpitävän Corporation for Public Broadcastingin (CPB) kanssa.[6]

NEA:n johdossa on Yhdysvaltain presidentin neljäksi vuodeksi kerrallaan nimittämä puheenjohtaja.[7] Puheenjohtajan tukena toimii National Council on the Arts -niminen neuvosto, joka arvioi tukihakemukset. Neuvoston 14 jäsentä nimittää presidentti heidän asiantuntemuksensa perusteella. Lisäksi jäseninä on kerrallaan kuusi kongressin jäsentä, joilla ei kuitenkaan ole äänioikeutta.[8] Vuodesta 2014 NEA:ta johtaa R. Jane Chu.[9][10]

NEA myöntää apurahoja kolmessa eri kategoriassa:

  1. apurahat taidehankkeille;
  2. kansalliset aloitteet; ja
  3. yhteistyösopimukset.

Apurahansaajia voivat olla taiteilijat tai taiteilijayhteisöt ja aloina taidekasvatus, tanssi, muotoilu, kansantaide, kirjallisuus, paikallinen kulttuurityö, mediataide, museotyö, musiikki, musiikkiteatteri, ooppera, esittävät taiteet, teatteri ja kuvataiteet.

Nelisenkymmentä prosenttia NEA:n myöntämästä tuesta suuntautuu osavaltioiden ylläpitämille ja muille alueellisille kulttuurilaitoksille.

NEA:n myöntämiin palkintoihin kuuluvat National Medal of Arts sekä kolmessa kategoriassa myönnettävät elämäntyöpalkinnot: NEA National Heritage Fellowships kansantaiteen ja -musiikin ansioituneille tekijöille, NEA Jazz Masters Fellowships jazzmuusikoille ja jazzmusiikin edistäjille, sekä NEA Opera Honors oopperataidetta edistäneille henkilöille.

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:National Endowment for the Arts