Narym

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Narymin piirikunta)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Narymin vaakuna vuodelta 1785.

Narym (ven. Нарым) on kylä, maalaiskunta ja entinen kaupunki Tomskin alueen Parabelin piirissä Venäjällä. Se sijaitsee Obin varrella lähellä Ketjoen suuta 25 kilometriä Parabelista pohjoiseen. Kylässä on 1 000 asukasta ja koko kunnassa 2 300 asukasta.

Venäläiset rakensivat vuonna 1596 selkuppien asuinseudulle Narymin linnakkeen. Vuonna 1601 perustettiin Narymin kaupunki ja sitä ympäröinyt kihlakunta. Nykyiselle paikalle kaupunki siirrettiin vuonna 1629. Vuonna 1782 Narymista tuli Tobolskin lääniin kuuluneen piirikunnan keskus. Vuonna 1822 kaupunki menetti hallinnolliset tehtävänsä, ja vuonna 1925 se alennettiin kyläksi. Nykyään Narymin kuntaan kuuluvat myös Alatejevon ja Lugovskojen kylät sekä Špalozavodin ja Talinovkan taajamat.

Historiansa aikana paikkakunta on ollut muun muassa dekabristien, puolalaisten kapinallisten, narodnikkien, Venäjän vallankumouksellisten ja Stalinin ajan vainojen uhrien karkotuspaikka. Kuuluisia karkotettuja ovat Valerian Kuibyšev, Aleksei Rykov, Josif Stalin ja Jakov Sverdlov. Paikkakunnalla on syntynyt venäläinen kirjailija Vadim Koževnikov.

Vuonna 1948 Narymiin avattiin Stalin-museo, joka vuonna 1960 muutettiin karkotettujen bolševikkien ja vuonna 1991 poliittisten karkotusten museoksi. Sen yhteydessä on myös selkuppien, hantien ja evenkien perinteistä kulttuuria esittelevä ulkomuseo.

Narymin piirikunta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1932 perustettu Narymin piirikunta kuului Länsi-Siperian aluepiiriin. Sen keskuspaikka oli Kolpaševon taajama (vuodesta 1938 kaupunki). Piirikunta lakkautettiin vuonna 1944, ja siihen kuuluneet piirit liitettiin vasta perustettuun Tomskin alueeseen.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]