Nagatachō

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Japanin parlamenttitalo
Kartta
Nagatachō

Nagatachō (jap. 永田町) on kaupunginosa Chiyodan erillisalueella Tokiossa Japanissa. Se sijaitsee erillisalueen eteläosassa aivan keisarillisen palatsin lounaispuolella. Se on Japanin poliittisen vallan keskus: alueella sijaitsevat Japanin parlamentin rakennus, Japanin pääministerin virka-asunto eli Kantei ja useita muita hallintorakennuksia.

Nagatachōn kaupunginosaan kuuluvat Nagatachō 1-chōmen ja Nagatachō 2-chōmen osa-alueet, joissa oli vuonna 2014 yhteensä 533 asukasta. Niiden yhteenlaskettu pinta-ala on 0,68 neliökilometriä. Alueella on kuitenkin paljon työpaikkoja, ja vuonna 2010 osa-alueiden päiväajan väestön lukumäärä oli yhteensä 19 433 henkeä.[1]

Historia ja rakennukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edo-kaudella Nagatachōn alueella sijaitsi samuraisukujen residenssejä. Nykyisen parlamenttitalon takana kulkevaa katua alettiin Edo-kauden puolivälissä nimittää Nagatachōksi. Sen nimi juontuu paikalla olleeseen ratsastuskenttään, jota kutsuttiin Nagata-suvun residenssin mukaan Nagata-babaksi (jap. 永田馬場). Meiji-kaudella alue oli pääosin armeijan käytössä, mutta Japanin parlamenttitalon valmistuttua sinne vuonna 1936 siitä tuli maan poliittinen keskus.[2] Nagatachōn nimeä käytetäänkin usein kuvaannollisesti viittaamaan Japanin hallitukseen, kun taas viereinen Kasumigasekin alue on ministeriöiden eli byrokratian keskus.

Japanin parlamenttitalo ja Japanin parlamentin kirjasto käsittävät suurimman osan Nagatachō 1-chōmen alueesta. Viereinen Nagatachō 2-chōme oli aiemmin asuin- ja liikealuetta, mutta se tuhoutui lähes täysin toisen maailmansodan pommituksissa. Nykyisin vilkkaaksi hallinto- ja liikealueeksi muuttuneessa kaupunginosassa sijaitsevat sodan jälkeen uudelleenrakennettu Hoshigaokan kukkulalla kohoava Hie-jinjan šintolainen pyhäkkö ja vuonna 2002 valmistunut uusi pääministerin virka-asunto eli Kantei. Hibiyan kaupunginosasta vuonna 1929 muuttaneen Hibiyan lukion rakennukset ovat aivan Hie-jinjan pohjoispuolella. Helmikuun 26. päivän välikohtauksen näyttämönä vuonna 1936 toimineen entisenselvennä Sannō-hotellin paikalla seisoo nykyään 44-kerroksinen Sannō Park Tower -pilvenpiirtäjä.[3]

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keskeisen sijaintinsa ja merkityksensä vuoksi Nagatachōta palvelevat useat metroasemat: Nagatachōn metroasema (Tōkyō metron Yūrakuchō-linja ja Hanzōmon-linja), Kokkai-gijidōmaen metroasema (Tōkyō metron Marunouchi-linja ja Chiyoda-linja), Tameike-sannōn metroasema (Tōkyō metron Ginza-linja ja Nanboku-linja) sekä Akasaka-mitsuken metroasema (Marunouchi-linja ja Ginza-linja).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. 人口・面積 千代田区役所. Arkistoitu 5.3.2016. Viitattu 17.5.2015. (japaniksi)
  2. 町名由来板:永田町一丁目(ながたちょういっちょうめ) 千代田区役所. Viitattu 17.5.2015. (japaniksi)
  3. 町名由来板:永田町二丁目(ながたちょうにちょうめ) 千代田区役所. Viitattu 17.5.2015. (japaniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]