Nag Hammadi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nag Hammadi
(Naj' Hammādi)
نجع حمادي

Nag Hammadi

Koordinaatit: 26°03′N, 32°15′E

Valtio Egypti
Kuvernoraatti Qina
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 4,17 km²
Väkiluku (2006) 45 038
 – Tiheys 1 800 as./km²


Nag Hammadi (arab. نجع حمادي‎; Naj' Hammādi, antiikin aikana χηνοβόσκιον Khenoboskion) on kaupunki keskisessä Egyptissä noin 80 km Luxorista luoteeseen. Kaupungissa asuu noin 45 000 asukasta.[1] Kaupungissa tuotetaan muun muassa sokeria ja alumiinia.

Nag Hammadin kaupungin perusti Mahmoud Basha Hammadi, joka oli suuren egyptiläisen sohagilaisen Hammadin perheen jäsen. Hän perusti kaupungin niille ihmisille, jotka joutuivat jättämään kotiseutunsa brittiläisten miehittäessä Sohagia. Kiitokseksi ihmiset antoivat kaupungille nimen Hammadi.

Nag Hammadin kirjasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Nag Hammadin kirjasto

Nag Hammadi tunnetaan parhaiten paikkana, jonka läheltä al-Qasrin kylästä löydettiin joulukuussa 1945 13 nahkaan käärittyä papyruskoodeksia, jotka oli haudattu sinetöidyissä ruukuissa. Löydön tekivät paikalliset maanviljelijät.

Löydetyissä koodekseissa oli 52 kirjoitusta, joista suurin osa oli entuudestaan tuntemattomia. Kirjoitukset oli kirjoitettu koptin kielellä, ja ne olivat enimmäkseen gnostilaisia. Joukossa oli myös muita kirjoituksia. Ne olivat peräisin 300-luvun jälkimmäiseltä puoliskolta, mutta todennäköisin kopioita 100–200-luvuilta peräisin olevista kirjoituksista. Kirjoitusten uskotaan olleen osa alun perin läheisen Pyhän Pakhomioksen luostarin kirjastoa, jonka munkit ovat kätkeneet, kun gnostilaisuus on julistettu harhaopiksi ja gnostilaisten kirjoitusten omistaminen on tullut rangaistavaksi.

Tunnetuin Nag Hammadin kirjaston löydöistä on Tuomaan evankeliumi, josta Nag Hammadin kirjasto sisältää ainoan tunnetun kokonaisen kopion. Nag Hammadin löytö on lisännyt huomattavasti nykypäivän tietämystä gnostilaisuudesta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Egypt citypopulation.de. citypopulation.de. Viitattu 29.12.2014. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]