NMBS/SNCB

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Yhtiön junia Antwerpenin päärautatieasemalla.

NMBS (hol. Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen) tai SNCB (ransk. Société Nationale des Chemins de fer Belges) on Belgian valtiollinen rautatieyhtiö. Se on perustettu vuonna 1926. Vuonna 2005 yhtiö jaettiin kolmeen osaan: Infrabeliin, joka ylläpitää rautateitä ja liikennekapasiteettia, itse liikennöitsijään NMBS/SNCB:hen ja molempia hallinnoivaan NMBS/SNCB-Holdingiin. Pääasiallinen syy sille oli tulevaisuudessa tapahtuvan rautatieliikenteen kilpailuttamisen jouduttaminen. Useat tavaraliikennöitsijät ovat sen jälkeen saaneet liikennöintiluvat maan rataverkolle.

Vuonna 2004 NMBS/SNCB kuljetti 178,4 miljoonaa matkustajaa.

Rataverkon pituus on 3 536 kilometriä, josta 2 950 km on sähköistetty. Verkkoon kuuluu myös kaksi valmista sekä kaksi rakenteilla olevaa 300 km/h nopeudet sallivaa suurnopeusrataa.

NMBS/SNCB julkaisee vuosittain henkilöliikenteen aikataulukirjan, joka sisältää aikataulutiedot kaikista kyseisen aikataulukauden kuluessa Belgiassa liikennöitävistä henkilöliikennejunista. Liikenteenharjoittaja ei omilla internet-sivuillaan anna tietoja kyseisen aikataulukirjan olemassaolosta tai saatavuudesta. Aikataulukirjan voi kuitenkin ostaa NMBS/SNCB:n lipunmyynti- tai asiakaspalvelutoimipisteestä, mikäli myyntikappaleita on toimipisteessä vielä jäljellä. NMBS/SNCB on eräs harvoista eurooppalaisista rautatieliikenneoperaattoreista, joka yhä julkaisee henkilöliikenteen kootun aikataulukirjan paperimuodossa.[1]

Belgian rautateillä liikennöitävien henkilöjunien kulloinkin voimassa olevat aikataulut, sekä ajantasainen liikennetilanne, esitetään kattavasti sivustolla railtime.be.[2] Sivustoa ylläpitää Infrabel, Belgian rautatieinfrastruktuuria ylläpitävä yritys.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta NMBS/SNCB.
  1. [1] Treinreiziger.nl: NS-Spoorboekje verdwijnt
  2. railtime.be (Arkistoitu – Internet Archive)
Tämä rautateihin tai rautatieliikenteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.