Myrtilos

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Myrtilos (m.kreik. Μυρτίλος) oli kreikkalaisessa mytologiassa Hermeen poika ja Pisan kuninkaan Oinomaoksen vaunujen ajaja.

Myrtilos rakasti kuninkaan tytärtä Hippodameiaa, mutta hän ei ollut pyytänyt tämän kättä, koska Oinomaos oli jo tappanut kaksitoista[1] tai kolmetoista[2] kosijaa haastettuaan ja voitettuaan heidät kilpa-ajoissa. Syynä oli, että Oinomaos joko rakasti tytärtään Hippodameiaa kovasti itse tai pelkäsi ennustusta, jonka mukaan hänet tappaisi hänen tyttärensä puoliso.[1]

Kun Pelops pyysi Hippodameian kättä ja pyysi Myrtilokselta palvelusta, tämä suostui, koska Pelops lupasi hänelle puolet Oinomaoksen valtakunnasta.[3] ja toisaalta halusi miellyttää Hippodameiaa.[4] Niin Myrtilos jätti sokan pois Oinomaoksen vaunujen rattaasta, niin että rattaan hajotessa tämä sotkeutui ohjaksiin ja raahautui kuoliaaksi. Ennen kuolemaansa Oinomaos, jolle petos oli selvinnyt, kuitenkin kirosi Myrtiloksen kuolemaan Pelopsin käden kautta.[4] Myöhemmin Pelops kuitenkin tappoi Myrtiloksen heittämällä tämän mereen — jota kutsuttiin hänen mukaansa sittemmin Myrtoanmereksi. Syynä oli joko häpeän pelko, jos tapahtumat tulisivat julki[3] tai se, että hänen ollessaan hakemassa vaimolleen vettä juotavaksi oli Myrtilos yrittänyt raiskata Hippodameian.[5] Syöksyessään kuolemaan Myrtillos kirosi Pelopsin suvun,[5] ja epäonni todellakin varjosti Pelopsin sukua pitkään.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Apollodoros: Bibliotheke ('Kirjasto') Epitomi.2.4 (engl. käännös).
  2. Pindaros: Olympia I.79 (engl. käännös).
  3. a b Hyginus: Fabulae lxxiv (engl. käännös).
  4. a b Apollodoros: Bibliotheke ('Kirjasto') Epitomi.2.7 (engl. käännös).
  5. a b Apollodoros: Bibliotheke ('Kirjasto') Epitomi.2.8 (engl. käännös).