MyDevice

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

MyDevice oli 2000-luvun alussa suomalaisen MyOrigo-nimisen Oulussa toimineen yrityksen kehittämä älypuhelin, joka ei koskaan päässyt markkinoille. Taustalla oli suomalainen Johannes Väänänen. MyDevice ja myöhemmin julkistettu yhdysvaltalainen Apple iPhone ovat monilta ydinoivalluksiltaan hyvin samanlaisia. Väänänen on esittänyt, että iPhone oli suora kopio myDevicesta ja MyOrigon alkuperäisistä ideoista, jotka oli aiemmin esitelty Applelle.[1]

Puhelimessa oli esimerkiksi iPhonesta ja Android-puhelimista nykyään tuttu valikkojen selaaminen kosketusnäyttöä sipaisemalla, automaattinen näytön kääntyminen horisontaaliseksi kun laitteen kääntää sivuttain ja panorointiin perustuva internet-sivujen selaus. Kun koko internet-sivu ei mahdu ruudulle, siitä näkyviä alueita voi selata puhelinta liikuttamalla. Aivan kuten katsoisi isompaa lehteä pienemmästä aukosta kallistelemalla aukkoa.[1]

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oululaisessa ohjelmistoyrityksessä työskennellyt Johannes Väänänen oli rakentanut alkeellisen prototyypin kosketusnäyttöpuhelimestaan ja pääsi esittelemään sitä Nokiasta lähteneelle Jyrki Hallikaiselle tämän perustamassa Microcell-yhtiössä. Hallikainen innostui ja perusti tytäryhtiön nimeltä MyOrigo kehittelemään MyDevicea eteenpäin. Pian MyOrigossa oli jo satakunta työntekijää, ja ensimmäinen MyDevice-prototyyppi julkaistiin alkuvuodesta 2002 ja sitä valmistettiin muutama tuhat kappaletta esittelykäyttöön. MyOrigo ei kuitenkaan onnistunut saamaan matkapuhelinjättejä kiinnostumaan liiketoiminnasta kanssaan, vaan jokaisessa yhtiössä törmättiin samaan ”not-invented-here”-asenteeseen ja pelkoon omien asemien menettämisestä.

MyOrigo teki konkurssin 2004, mutta sen avainhenkilöt ostivat yhtiön oikeuksia ja resursseja ja jatkoivat yritysnimellä F-Origin. Siinäkin oli mukana Hallikainen, ja yrityksen onnistui saada jonkin verran rahoitusta Samsungilta kosketusnäyttöpuhelimen kehittämiseksi edelleen. Kun Samsungin edustajat saapuivat Ouluun toiseen neuvotteluunsa, vuokranantaja oli yllättäen sulkenut F-Originin toimitilat vuokrarästien takia. Samsung lopetti kaiken yhteistyön suomalaisyrityksen kanssa, ja F-Origin meni konkurssiin 2005 toimittuaan vain runsaan vuoden verran.[2] Suurin velkoja oli Hallikaisen yritysryhmään kuulunut sveitsiläinen Satyricon Capital, joka oli myös MyOrigon suurin omistaja[3].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Reportaasi: Älypuhelimen keksijä 24.5.2014. Kaleva.fi. Viitattu 12.8.2014.
  2. Ruuda, Lennart: Mustamäe inventor: I invented the modern smartphone. Postimees, 10.5.2017. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 25.12.2021.
  3. Kärki, Vesa: F-Ori­gin Oy kon­kurs­siin. Kaleva, 13.09.2005. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 25.12.2021.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]