Mutrusuut

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mutrusuut
Mutrusuu Cryptocanthodes maculatus
Mutrusuu Cryptocanthodes maculatus
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Lahko: Ahvenkalat Perciformes
Alalahko: Zoarcoidei
Heimo: Mutrusuut
Cryptacanthodidae
Gill, 1861[1]
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Mutrusuut Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Mutrusuut Commonsissa

Mutrusuut (Cryptacanthodidae) on ahvenkaloihin kuuluva heimo. Heimon lajeja tavataan Atlantin ja Tyynenmeren pohjoisosista.

Lajit ja anatomia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mutrusuiden heimoon kuuluu 1 suku ja 4 lajia. Lajit ovat punamutrusuu (Cryptacanthodes aleutensis), mutrusuu (C. maculatus), jättimutrusuu (Cryptacanthodes giganteus/Delolepis gigantea) ja C. bergi. Ne ovat pitkulaisia kaloja, jotka voivat kasvaa 31–127 cm pitkiksi. Selkäevä ja peräevä ovat pitkät ja sulautuneet yhteen pyrstöevän kanssa. Vatsaeviä ei heimon lajeilla ole ja rintaevät ovat pienet. Suu on mutrusuilla vino ja hampaat pienet. Kalat ovat suomuttomia lukuun ottamatta jätiimutrusuuta, jolla on hyvin pienet suomut ja väriltään Vaaleanruskeita selästään ja kermanvaaleita vatsastaan tai eräät lajit ovat vaaleanpunaisia tai punaisia. Heimon lajeilla ei ole uimarakkoa.[2][3][4]

Levinneisyys ja elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mutrusuulajeja tavataan Atlantin luoteisosista ja Tyynenmeren pohjoisosista kylmistä ja lauhkeista vesistä. Lajit kaivavat pehmeään pohjaan laajoja tunneliverkostaja, joissa ne elävät. Mutrusuiden ravintoa ovat selkärangattomat eläimet, kuten äyriäiset.[2][3][4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Cryptacanthodidae itis.gov. Viitattu 01.05.2012. (englanniksi)
  2. a b Nelson, Joseph S.: Fishes of the world, s. 398. Chichester: John Wiley and Sons, 2006. ISBN 978-0-471-25031-9. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 01.05.2012). (englanniksi)
  3. a b Family Cryptacanthodidae (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 1.5.2012. (englanniksi)
  4. a b Catherine W. Mecklenburg: Family Family Cryptacanthodidae Gill 1861. Annotated Checklist of Fishes, 2003. California Academy of Sciences. Artikkelin verkkoversio Viitattu 01.05.2012. (englanniksi)
Tämä kaloihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.