Mustakaulakurki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mustakaulakurki
Uhanalaisuusluokitus

Silmälläpidettävä [1]

Silmälläpidettävä

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumalliset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Kurkilinnut Gruiformes
Heimo: Kurjet Gruidae
Suku: Kurjet Grus
Laji: nigricollis
Kaksiosainen nimi

Grus nigricollis
Prževalski, 1876

Katso myös

  Mustakaulakurki Wikispeciesissä
  Mustakaulakurki Commonsissa

Mustakaulakurki (Grus nigricollis)[2] on Tiibetissä pesivä lintu. Niitä arvellaan olevan jäljellä noin kymmenen tuhatta yksilöä.[1]

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mustakaulakurki kasvaa 115–139 cm korkeaksi, painaa vähän yli 5 kg, ja sen siipien kärkiväli on noin 235 cm. Vartalon höyhenpeite on valkeanharmaa, pää ja kaula ovat mustat. Otsassa on punainen läikkä ja silmän takana on pieni valkoinen laikku.[3]

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mustakaulakurki pesii Tiibetin ylängöllä ja erillispopulaationa Intiassa Ladakhin alueella. Sillä on kuusi talvehtimisaluetta Bhutanissa ja Kiinan eri osissa. Noin kymmenen yksilön parvi on talvehtinut Intiassa Arunachal Pradeshissa ja niitä on tavattu myös Vietnamissa. Maailman kokonaispopulaation arvellaan olevan noin 11 000 yksilöä, joista lisääntymisikäisiä on noin 8 800. Maanviljelyksen tehostuminen, torjunta-aineiden käyttö sekä kosteikkojen kuivaaminen ovat aiheuttaneet kannan taantumista.

Elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lisääntymisaikana mustakaulakurjet elävät ylänköjen kosteikoilla, kuten soilla, jokien luhdilla ja laitumilla. Talvehtimisalueilla ne pysyttelevät alavien maiden maanviljelysalueilla. Ne eivät ole erityisen arkoja, vaan ruokailevat lähellä laiduntavaa karjaa ja pelloilla työskenteleviä ihmisiä.

Lisääntyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mustakaulakurjet rakentavat pesänsä mudasta ja veskikasveista mättäälle tai matalaan veteen. Naaras munii tavallisesti kaksi munaa, joita molemmat emot hautovat yhteensä 30–33 päivää. Koiras hoitaa enimmäkseen pesän puolustamisen. Poikaset oppivat lentämään noin kolmen kuukauden ikäisinä.

Ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kurjet ovat kaikkiruokaisia. Pääravintoa ovat vilja, juuret, hyönteiset, madot, kalat, sammakot, äyriäiset, liskot, marjat ja pikkujyrsijät.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b BirdLife International: Grus nigricollis IUCN Red List of Threatened Species. Version 2020-3. 2020. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 10.12.2020. (englanniksi)
  2. Birdlife (Arkistoitu – Internet Archive) suomenkielisen nimen lähde
  3. Birdlife fact sheet