Muscomorpha

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Muscomorpha
Sarcophagid fly macro.jpg
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Niveljalkaiset Arthropoda
Luokka: Hyönteiset Insecta
Lahko: Kaksisiipiset Diptera
Alalahko: Kärpäset Brachycera
Osalahko: Muscomorpha
Yläheimot
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Muscomorpha Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Muscomorpha Commonsissa

Muscomorpha ("kärpäsmäiset") on kärpästen osalahko. Se on lajimäärältään valtava ja morfologisesti vaihteleva taksonominen ryhmä, jonka vajaaseen 80 heimoon kuuluu suurin osa maailman kaksisiipislajeista. Muscomorpha on pitkälti identtinen aiemmin käytetyn Cyclorrhapha-nimikkeen (tynnyrikotelokärpäset) kanssa.

Muscomorphaan kuuluvilla kärpäsillä on tyypillisesti varsin lyhyet, kolmesta jaokkeesta muodostuvat tuntosarvet, joiden yläpuolella sijaitsee erityinen karvamainen tai höyhenmäinen uloke, arista. Osalahkoon kuuluvien kärpästen ruumis on yleensä harvahkon karvoituksen peittämä ja tapa, jolla nämä kookkaat sukaset (setae) ovat asettuneet eläimen pinnalle, on yleensä määritystä tehtäessä tärkeä tuntomerkki.

Toukkien elinympäristöt vaihtelevat hyvin paljon. Heimosta riippuen toukat voivat vaihdella erilaisista kasvinsyöjistä (esimerkiksi Agromyzidae), lahottajista (esimerkiksi Scathophagidae) ja pedoista (esimerkiksi Syrphidae) loisiin (esimerkiksi Oestridae) ja parasitoideihin (esimerkiksi Tachinidae). Joillakin heimoilla jälkikasvu viettää toukkavaiheen emossa ja syntyy valmiina koteloitumaan (esimerkiksi Hippoboscidae). Toukalla ei ole muusta vartalosta selvästi erottuvaa päätä. Toukkavaiheita on kolme ja viimeisessä toukkavaiheessa kotelo alkaa muodostua toukan ihon alle, jolloin muodostuu liikuntakykyinen esikotelo, puparium.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]