MultiMediaCard

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
32MB kokoinen MMC-muistikortti
MMC High Speed 32 MB

MultiMediaCard (lyhenne MMC) on Flash-muistia käyttävä muistikorttityyppi. Noin postimerkin kokoisia MMC-muistikortteja käytetään esimerkiksi monissa matkapuhelimissa, digitaalikameroissa ja MP3-soittimissa. Nykyisin suurikapasiteettisin MMC-muistikortti on kooltaan kahdeksan gigatavua.

MMC-muistikortit ovat yhteensopivia SD-muistikorttipaikkojen kanssa, joten niitä voi käyttää laitteissa, jotka tukevat SD-kortteja, mutta SD-kortteja ei voi käyttää ainoastaan MMC-kortteja tukevissa laitteissa. Niiden fyysisessä koossa on erittäin pieni ero. Useimmiten monet laitteet tukevat sekä SD- että MMC-muistikortteja.

MMC-muistikortteja valmistetaan myös monina pienempikokoisina versioina:

  • RS-MMC (Reduced-Size MultiMediaCard) on MMC:stä pienempikokoisempi versio, sen fyysiset mitat ovat 24 × 18 × 1,5 mm. RS-MMC kortteja voidaan käyttää adapterin avulla MMC-muistikortinlukijassa tai laitteen MMC-paikassa. Dual-Voltage Reduced-Size MMC (lyhenne DV RS-MMC tai MMCmobile) on kaksoisjännitteinen RS-MMC-kortti. Se toimii 1,8 tai 3 V jännitteellä ja on takaisinpäin yhteensopiva RS-MMC-korttien kanssa. Kaksoisjännitteisiä RS-MMC-kortteja käytetään esimerkiksi Nokian uusissa matkapuhelimissa, pienempi jännite kuluttaa vähemmän akkua. RS-MMC-korttien koot voivat olla nykyisin enimmillään kaksi gigatavua.
  • MMCmicro on pienin MMC-korteista, sen fyysinen koko on 14 × 12 × 1,1 mm.

Erikoistapaus on eMMC, yhtenä piirinä (flash+kontrolleri) toteutettu muistipiiri, jota ei ole tarkoitettu käyttäjän irrotettavaksi, vaan lisätään sulautetun järjestelmän emolevylle massamuistiksi. Tätä käytettiin yleisesti ennen Universal Flash Storagen yleistymistä.

Standardi Tyyppi Mitat (mm) Kontaktit 1,8 V 3/3,3 V
3.x MMC 24 × 32 × 1,4 7 - x
RS-MMC 24 × 18 × 1,4 7 - x
RS-MMC DV 7 x x
4.x MMCplus 24 × 32 × 1,4 13 - x
MMCmobile 24 × 18 × 1,4 13 x x
  MMCmicro 12 × 14 × 1,1 10 x x

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta MultiMediaCard.