Muhsen al-Barazi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Muhsen al-Barazi

Muhsen al-Barazi (1904 – 14. elokuuta 1949) oli syyrialainen poliitikko, joka toimi Syyrian pääministerinä vuonna 1949. Hän kuului tunnettuun kurdiheimoon ja oli merkittävä hahmo Syyrian poliittisessa elämässä ennen ja jälkeen toisen maailmansodan.

Varhainen elämä ja Koulutus

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muhsen al-Barazi syntyi vuonna 1904 Haman kaupungissa, joka oli osa Osmanien valtakuntaa. Hän kuului vaikutusvaltaiseen al-Barazin heimoon. Al-Barazi sai korkeakoulutuksen ja opiskeli lakia ja politiikkaa Pariisissa, Ranskassa. Hänen koulutustaustansa ja kielitaitonsa antoivat hänelle erinomaiset valmiudet poliittiseen uraan.

Poliittinen Ura

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palattuaan Syyriaan Muhsen al-Barazi alkoi toimia aktiivisesti maan politiikassa. Hän oli mukana useissa hallituksissa ja toimi eri ministeritehtävissä ennen pääministeriksi nousuaan. Hänestä tuli tunnettu ja vaikutusvaltainen poliitikko, joka edisti kansallisia ja sosiaalisia uudistuksia.

Vuonna 1949 Syyriassa tapahtui useita sotilasvallankaappauksia, ja poliittinen tilanne oli epävakaa. Al-Barazi nimitettiin pääministeriksi kesäkuussa 1949 Husni al-Zaimin johtaman sotilasvallankaappauksen jälkeen. Hänen hallituskautensa jäi lyhyeksi, ja hän toimi pääministerinä vain muutaman kuukauden ajan.

Muhsen al-Barazi teloitettiin 14. elokuuta 1949 yhdessä presidentti Husni al-Zaimin kanssa, kun eversti Sami al-Hinnawi johti uutta vallankaappausta. Hänen kuolemansa oli osa laajempaa poliittista puhdistusta, jonka tarkoituksena oli poistaa al-Zaimin hallinnon tukijat ja palauttaa valta siviilihallinnolle.

Muhsen al-Barazi muistetaan yhtenä Syyrian poliittisen historian merkittävistä hahmoista, vaikka hänen aikansa pääministerinä oli lyhyt. Hän oli osa Syyrian poliittisen murroksen kautta, joka muokkasi maan tulevaisuutta toisen maailmansodan jälkeen. Al-Barazin perintö elää edelleen, erityisesti kurdiyhteisön keskuudessa, joka näkee hänet yhtenä merkittävänä kurdipoliitikkona Syyrian historiassa.

  1. Syyrian kansallinen arkisto
  2. Syyrian poliittisen historian tutkimuslaitos
  3. Biografiat ja muistelmat Syyrian poliitikoista

Muhsen al-Barazin elämä ja työ heijastavat Syyrian poliittista monimutkaisuutta ja muutosta, ja hänen tarinansa on tärkeä osa maan historiaa.