Mrs. Heckford

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mrs. Heckford
Mrs Heckford, by Isak Wacklin.jpg
Nimi Mrs. Heckford
Tekijä Isak Wacklin
Valmistumisvuosi
Taiteenlaji Muotokuva
Teostyyppi Maalaus (en)
Materiaali Öljyväri ja kangas (maalauspohja)
Korkeus 76,5 cm
Leveys 63,5 cm
Kokoelma Kansallisgalleria
Sijainti Ateneum

Mrs Heckford (tunnetaan myös nimellä Miss Heckford) on taiteilija Isak Wacklinin (1721–1758) vuonna 1757 maalaama öljyvärimaalaus, 76,5 × 63,5 cm. Maalaus on Suomen merkittävin rokokoo-muotokuva ja lähes ainoa suomalainen tämän tyylisuunnan edustaja. Teos on poikkeuksellinen myös Wacklinin tuotannossa, jota yleensä leimaa rokokoo-väriskaalaa tummempi väriasteikko. Mutta taiteilija tunnetaan juuri muotokuvamaalarina. Teos kuuluu Ateneumin taidemuseon kokoelmaan, johon se on lahjoitettu vuonna 1921.

Maalaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mrs Heckford on maalattu käyttäen vaaleaa vihreää, roosaa ja keltaista sävyjä näiden eri väriasteikosta. Mallin, joka on pukeutunut rokokoo-aikaiseen vaatetukseen, taustalla on usvainen maisema lahoavine puunrunkoineen.

Maalauksen historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maalaus löydettiin 1920-luvulla Lontoosta. Wacklinin tiedetään kuitenkin työskennelleen Tukholmassa ja Kööpenhaminassa. Mrs Heckfordilla on yhteneväisiä piirteitä Englannin 1700-luvun maisemataustaisiin muotokuviin. Näiden vaikutteiden tuojana pidetään tukholmalaista taidemaalari Lorens Paschia, joka asui pitkään Englannissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Anja Olavinen: Isak Wacklin: Mrs Heckford. Teoksessa Ateneum-opas. Toim. Timo Huusko. 2007. s.10

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Teos Suomen Kansallisgallerian sivuilla: Kokoelmat: Mrs. Heckford. [1]