Moppi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo siivousvälineestä. Moppi voi tarkoittaa myös matemaattisten aineiden opetusohjelmaa peruskoululaisille tai Moppi Productions -demoskeneryhmää.
Erityyppisiä moppeja.

Moppi on siivousväline, jolla puhdistetaan lattioita. Moppiin kuuluu varsi ja sen päässä käytetään usein mikrokuituista lankaosaa. Nykyaikaiset mopit ovat usein valmistettu mikrokuidusta.

Mopin varusteluun kuuluu: Lankaosa, pituussäädettävä varsi ja levykehys (lapa).

Moppi kostutetaan laimennetulla yleispuhdistusaineella ja sen jälkeen sitä liikutellaan kahdeksikon muotoisin liikkein eteenpäin lattialla. Mopin kostuttamisessa on tärkeää käyttää oikeaa määrää kostuketta. Liian märkä moppi ei ole useimmille lattioille hyväksi (laminaattilattiat, linoleumit, parketit jne.), ja märkänä lika leviää eikä tartu moppiin. Kostutuksessa on tärkeää huomioida eri lattiamateriaalit, ja kostutuksissa on eroja: nihkeämoppaus mm. laminaatille ja linoleumille, kosteamoppaus muovimatolle, ja märkämoppaus vain sellaisille pinnoille, jotka sietävät vettä. Mopin yleisin leveys on 50-75cm. On olemassa myös taulumoppeja (n. 35 cm), joilla puhdistetaan myös tasopintoja. Käytön jälkeen moppi pestään pesukoneessa korkeassa lämpötilassa (60-95 °C), jotta siihen tarttunut lika irtoaa ja bakteerit kuolevat.

Perusperiaate on, että siivotaan puhtaammista kohteista likaisempaan.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.