Mooses Egyptissä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lavasteluonnos Mooses Egyptissä oopperan ensimmäiseen näytökseen Théâtre de l'Académie Royale de Musique. Pariisi, 1827

Mooses Egyptissä (ital. Mosè in Egitto, tunnetaan myös ranskalaisilla nimillä Moïse et Pharaon tai Le Passage de la Mer Rouge) on Gioacchino Rossinin säveltämä, alun perin kolminäytöksinen ooppera, joka sai ensi-iltansa uudelleen rakennetussa Napolin Teatro San Carlossa 5. maaliskuuta 1818.

Libreton oopperaan kirjoitti A. L. Tottola ja se oli sekoitus Raamatun kertomuksesta Mooseksen teoista sekä Francesco Ringhierin rakkausnäytelmää L'Osiride. Libretistin uskonnollista ja maallista aineistoa sekoittava libretto oli eräänlainen pseudo-oratorio.

Pariisilainen yleisö oli nähnyt ja kuullut teoksen jo aiemmin, Pariisin oopperan Théâtre de l'Académie Royale de Musiqueen tehtynä esityksenä sekä myös Théâtre des Italiensin sovituksena. Tämän jälkeen Rossini teki teoksestaan uuden version Pariisin oopperaan varten ja muunsi se nelinäytöksiseksi ja lisäsi siihen myös baletin esitykset. Uudistettu teos sai ensi-iltansa 26. maaliskuuta 1827. Tällöin oopperan nimenä oli Moïse et Pharaon, ou Le Passage de la Mer Rouge. Teos oli käännetty italiasta ranskaksi ja sen tekstiä oli lisätty, tämän tehtävän suorittivat Luigi Balocchi ja Victor Joseph Etienne de Jouy, joka toimi toisena käsikirjoittajana myös Rossinin oopperaan Wilhelm Tell

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]