Monopolistinen kilpailu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Monopolistinen kilpailu on yleinen markkinamuoto. Se poikkeaa täydellisestä kilpailusta siten, että valmistajat pyrkivät tekemään tuotteensa kilpailijoiden tuotteista poikkeaviksi (erilaistetut tuotteet). Esimerkiksi muotivaatteiden ja autojen markkinoiden voidaan ajatella olevan monopolistisia. Näillä aloilla kuluttajiin vedotaan muilla keinoilla kuin hinnoilla. [1]

Monopolistisella markkinoilla on seuraavat ominaisuudet:

  • Markkinalla on useita tuottajia.
  • Kuluttajilla on selvästi määritellyt preferenssit ja tuottajat pyrkivät tekemään eron tuotteiden välille. Toisin sanoen kuluttajat ja tuottajat ovat heterogeenisiä.
  • Markkinoille tulo ja sieltä poistuminen on esteetöntä.

Monopolistiset markkinat poikkeavat siis täydellisen kilpailun markkinoista ainoastaan heterogeenisyyden osalta. Monopolistinen kilpailu kannustaa tuotemerkkien luomiseen ja markkinointiin. Se antaa yrityksille markkinavoimaa: ne voivat nostaa hintaa luottaen kuluttajien uskollisuuteen tuotemerkkiä kohtaan. Suuret monopolistisessa asemassa olevat yritykset voivat toimialastaan riippuen vaikuttaa finanssitalouden lisäksi ihmisten arkeen merkittävällä tavalla.

Viranomaisten tavoitteena on valvoa kaikkia niitä yrityksiä, jotka myyvät heterogeenisiä tuotteita. Monopolistisia markkinoita valvotaan, koska ne lisäävät talouden tehottomuutta. Tällaisten markkinoiden sääteleminen on kuitenkin yleensä niin vaikeaa, että monopolistisen kilpailun tehottomuudesta johtuvat kustannukset saattavat olla pienempiä kuin sääntelyn kustannukset.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lehtonen, Reino & Sipilä, Leea-Mari: Taloussanasto, s. 147. Taloustieto Oy, 1989. ISBN 951-628-168-0.