Monopolistinen kilpailu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Monopolistinen kilpailu on yleinen markkinamuoto. Se poikkeaa täydellisestä kilpailusta siten, että valmistajat pyrkivät tekemään tuotteensa kilpailijoiden tuotteista poikkeaviksi. Esimerkiksi muotivaatteiden ja autojen markkinoiden voidaan ajatella olevan monopolistisia.

Monopolistisella markkinoilla on seuraavat ominaisuudet:

  • Markkinalla on useita tuottajia.
  • Kuluttajilla on selvästi määritellyt preferenssit ja tuottajat pyrkivät tekemään eron tuotteiden välille. Toisin sanoen kuluttajat ja tuottajat ovat heterogeenisiä.
  • Markkinalle tulolle ja sieltä poistumiselle ei ole esteitä.

Monopolistiset markkinat poikkeavat siis täydellisen kilpailun markkinoista ainoastaan heterogeenisyyden kohdalla. Tämä antaa yrityksille markkinavoimaa: ne voivat nostaa hintaa luottaen kuluttajien uskollisuuteen tuotemerkkiä kohtaan.

Monopolistiset markkinat ovat tehottomia, mutta markkinoiden sääntely on yleensä niin vaikeaa, että monopolistisen kilpailun tehottomuus on pienempää kuin sääntelyn kustannukset. Hallinnon pitäisi valvoa kaikkia yrityksiä, jotka myyvät heterogeenisiä tuotteita. Monopolistisen kilpailun voidaan katsoa kannustavan tuotemerkkien luomiseen ja markkinointiin.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]