Mokkapannu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mokkapannu

Mokkapannu tai espressopannu (ital. moka), Suomessa myös mutteripannu, on keitin, jolla valmistetaan mokkakahvia liedellä. Se on yleensä alumiininen, paitsi kahva, joka voi olla bakeliittia. Pannun kehitti italialainen Alfonso Bialetti vuonna 1933.[1] Mokka-sanan alkuperä löytyy jemeniläisestä Mokan kaupungista, jossa kahvi on tärkeä vientituote.

Tavalliseen suodatinkahviin verrattuna mokkapannulla saatu kahvi on vahvempaa ja kofeiinipitoisempaa, koska sillä saavutetaan paineen takia korkeampi lämpötila kuin kahvinkeittimellä. Paine on kuitenkin pienempi kuin espressokeittimillä saavutettava paine, joten kahvi poikkeaa varsinaisesta espressosta. Pannuja on olemassa useita eri kokoja, yhdestä kupista (3 cl) kahdeksaantoista.

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Läpileikkaus

Pannun alaosa (kaaviossa merkitty kirjaimella A) täytetään vedellä aina venttiiliin asti. Suodatin (B) asetetaan paikalleen alaosan sisään ja täytetään hienoksi jauhetulla espressokahvijauheella. Yläosa (C), jossa on toinen suodatin, ruuvataan tiukasti alaosaan kiinni. Lämmitettäessä pannua liedellä vesi alkaa kuumentua ja höyrystyä. Paineen kasvaessa vesihöyry pakottaa veden suodattimen putkeen ja ylöspäin kahvijauheen läpi. Lopulta kahvi kerääntyy yläosaan. Kun alaosa on lähes tyhjä vedestä, kuuluu pientä porisevaa ääntä. Tällöin pannu tulee poistaa liedeltä, jottei kahvi paahtuisi.

Mokkapannun toimintaperiaate

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Secret History Of: Moka Express coffee maker Independent. 3.12.2010. Viitattu 6.2.2018. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Mokkapannu.