Koordinaatit: 43°46′N, 59°2′E

Mojnaq

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mojnaq
(Mo‘ynoq)
Мўйноқ
Muistomerkki Araljärven entisellä rannalla
Muistomerkki Araljärven entisellä rannalla

Mojnaq

Koordinaatit: 43°46′N, 59°2′E

Valtio Uzbekistan
Autonominen tasavalta Karakalpakia
Väkiluku (2018) 13 500


Mojnaq on kaupunki Karakalpakian pohjoisosassa Uzbekistanissa Keski-Aasiassa. Se oli aikoinaan Araljärven satamakaupunki, mutta Araljärven kutistumisen myötä se on jäänyt sisämaahan. Kalastus ja kalanjalostus työllistivät aikoinaan 30 000 henkeä.[1] Kaupungissa on nykyään enää noin 13 500 asukasta.[2]lähde?

Mojnaq oli virkeä kalastuskeskus ja Uzbekistanin ainoa satamakaupunki, jossa oli kymmeniä tuhansia asukkaita. Nykyään kaupunki sijaitsee noin 150 kilometrin päästä Araljärven rannasta.[3] Kaupungin ympäristö on pahasti saastunut puuvillaviljelmillä käytetyillä myrkyillä. Myrkylliset hiekkamyrskyt nostattavat saastunutta entistä merenpohjaa ilmaan ja aiheuttavat jäljelle jääneille asukkaille sairauksia.lähde?

Mojnaqin ympäristössä on lukuisia ruosteisia neuvostoaikaisia kalastusaluksia, jotka ovat jääneet sijoilleen järven kuivumisen jälkeen. Kaupungin keskustassa sijaitsee yksihuoneinen museo, joka on omistettu Mojnaqin perinnölle.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Uzbekistan: Moynaq village faces the Aral Sea disaster Unisef. Arkistoitu 10.3.2017. Viitattu 29.7.2013.
  2. Число постоянных жителей в Республике Каракалпакстан на 1 января 2018 года (Arkistoitu – Internet Archive), Портал открытых данных Республики Узбекистан
  3. Moynaq Atlas Obscura. Viitattu 29.7.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Aasiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.