Moeritherium

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Moeritherium
Moeritherium.jpg
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Lahko: Norsueläimet Proboscidea
Heimo: Moeritheriidae
C.W. Andrews, 1906
Suku: Moeritherium
C.W. Andrews, 1901
Katso myös

 Commons-logo.svg Moeritherium Commonsissa

Moeritherium (suom. ”Qarun-järven eläin”) oli Pohjois-Afrikassa myöhäisellä eoseenikaudella noin 37-30 miljoonaa vuotta sitten elänyt norsueläinsuku.

Ulkonäkö ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Moeritherium oli 2-3 metriä pitkä ja 70 cm korkea eläin. Moeritherium muistutti sekä ulkonäöltään että elintavoiltaan virtahepoa, vaikkei se ollut sukua niille. Moeritherium eli luultavasti ainakin osittain vedessä ja uiskenteli joissa ja järvissä joista se söi vesikasveja joita se repi joustavilla huulillaan. Silmät ja korvat sijaitsivat korkealla päässä ja pysyivät aina pinnan yläpuolella kun se ui. Moeritheriumilla ei ollut varsinaista kärsää mutta sillä oli kärsän tynkä kuten tapiireilla ja sioilla.

Hampaiden mineraalipitoisuuden tutkimukset ovat osoittaneet että Moeritherium viettivät suuren osan elämästään makeassa vedessä.

Moeritheriumin suuret hampaat ylä- ja alaleuoissa olivat kuin pieniä torahampaita jotka työntyivät ulos sen suusta. Ne kehittyivät myöhempien lajien, kuten Tetrabelodonin syöksyhampaiksi. Moeritherium jauhoi ruokansa sen kuudella poskihammasparilla.

Löydöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäiset Moeritheriumin jäänteet löysi Charles Andrews vuonna 1904 Egyptin Qarun-järveltä (josta se on saanut nimensäkin). Fossiileja on myös löydetty Marokosta.

Luokittelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toisin kuin joskus luullaan, nykyiset norsut eivät kehittyneet suoraan Moeritheriumista vaan samaan aikaan eläneestä Palaeomastodonista.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Haines, Tim & Chambers, Paul: Esihistoriallinen eläinmaailma, s. 163. Gummerus, 2007. ISBN 978-951-20-7276-7.